We waren er al in 2006, keerden terug in 2007. Want papa Guy en zoon Thomas (inclusief modern Fransboeren paardenstaart) Jullien zijn hoog en ver in de o, zo mooie Dentelles de Montmirail (bij Beaumes-de-Venise) goed bezig. Biologisch en met 100% natuurlijke vinificatie.
De cave van het schitterend gelegen domein (23 ha in de Côtes du Ventoux en ‘Cru’ Beaumes-de-Venise) dateert uit de 10e eeuw, het was ooit een kapelletje, de wijnbouw is van recentere datum. Pas eind jaren zestig bottelt opa Aimé zijn eerste eigen wijn. Hij werkt dan al zo natuurlijk mogelijk. Kwestie van levensfilosofie. Guy die in 1979 het stokje van zijn pa overneemt ook. Pas in 1998 laat hij een en ander certificeren wanneer iedereen plots verklaart dat hij ‘en bio’ werkt. Als man van de wijngaard ziet Guy dagelijks dat de praktijk heel anders is…. Vanaf 2004 is de jonge Thomas, net afgestudeerd, de derde generatie op de Ferme Saint-Martin. Ook hij draagt het hart op de natuurlijke plaats…
Biologisch werken houdt hier in. Ploegen van de wijngaard en geen chemische bestrijdingsmiddelen natuurlijk. Doel is aldus Guy Jullien: ’zo gezond mogelijke druiven, waarbij het leven van de bodem en natuurlijk evenwicht met veel bossen en garrigues tussen de percelen en bijbehorende fauna bewaard blijft.’ In kelder worden druiven eerst op een lopende band gesorteerd, alleen de gezonde, rijpe mogen, ontsteeld en wel met hun (terroir)eigen gisten de gistkuipen in. Er wordt geen zwavel, zuur of andere oenlogische hulpmiddelen gebruikt. Pas bij het ongefilterde bottelen, wordt een minieme hoeveelheid sulfiet toegevoegd.
De Julliens hebben een speciaal sentier rondom het huis gemaakt om een wijngaardwandeling van een klein uur te maken. Ik liep het parcours met pa Guy, en maakte een opname van een stukje Terres Jaunes-wijngaard waar syrah staat aangeplant. Was erg de moeite waard! Hierbij de plattegrond en de routebeschrijving.