Sluiten
Sluiten

Domaine la Ferme Saint-Martin

Thomas en Sophie Jullien

We waren er al in 2006, keerden terug in 2007. Want papa Guy en zoon Thomas (inclusief modern Fransboeren paardenstaart) Jullien zijn hoog en ver in de o, zo mooie Dentelles de Montmirail (bij Beaumes-de-Venise) goed bezig. Biologisch en met 100% natuurlijke vinificatie.

Opgericht door
In 1955 Aimé en Yvonne Jullien
Aan het roer
Vanaf 1981 zoon Guy met zijn vrouw Michele, sinds 2010 samen met hun zoon Thomas
Bij Vinoblesse sinds
Oogst 2006
Soort teelt
Biologisch
Certificaat
Ecocert
Aantal hectares
20
Druivenrassen wit
Clairette (45%), Grenache blanc (10%), Roussanne (45%)
Druivenrassen rood
Carignan (2%), Cinsault (8%), Counoise (5%), Grenache noir (50%), Mourvèdre (7%), Syrah (25%), Terret noir (3%)
Leeftijd stokken
40 jaar
Terroir

Geschiedenis

De cave van het schitterend gelegen domein (23 ha in de Côtes du Ventoux en ‘Cru’ Beaumes-de-Venise) dateert uit de 10e eeuw, het was ooit een kapelletje, de wijnbouw is van recentere datum. Pas eind jaren zestig bottelt opa Aimé zijn eerste eigen wijn. Hij werkt dan al zo natuurlijk mogelijk. Kwestie van levensfilosofie. Guy die in 1979 het stokje van zijn pa overneemt ook. Pas in 1998 laat hij een en ander certificeren wanneer iedereen plots verklaart dat hij ‘en bio’ werkt. Als man van de wijngaard ziet Guy dagelijks dat de praktijk heel anders is…. Vanaf 2004 is de jonge Thomas, net afgestudeerd, de derde generatie op de Ferme Saint-Martin. Ook hij draagt het hart op de natuurlijke plaats…

De filosofie

Biologisch werken houdt hier in. Ploegen van de wijngaard en geen chemische bestrijdingsmiddelen natuurlijk. Doel is aldus Guy Jullien: ’zo gezond mogelijke druiven, waarbij het leven van de bodem en natuurlijk evenwicht met veel bossen en garrigues tussen de percelen en bijbehorende fauna bewaard blijft.’ In kelder worden druiven eerst op een lopende band gesorteerd, alleen de gezonde, rijpe mogen, ontsteeld en wel met hun (terroir)eigen gisten de gistkuipen in. Er wordt geen zwavel, zuur of andere oenlogische hulpmiddelen gebruikt. Pas bij het ongefilterde bottelen, wordt een minieme hoeveelheid sulfiet toegevoegd.

De wijngaarden

De Julliens hebben een speciaal sentier rondom het huis gemaakt om een wijngaardwandeling van een klein uur te maken. Ik liep het parcours met pa Guy, en maakte een opname van een stukje Terres Jaunes-wijngaard waar syrah staat aangeplant. Was erg de moeite waard! Hierbij de plattegrond en de routebeschrijving.

De pers over:

La Revue du Vin de France Guide Vert 2024 twee sterren **
Situé dans le secteur de Suzette, juste au pied des Dentelles de Montmirail, le domaine pratique une agriculture biologique. Les vins sont vinifiés par terroir et par origine des sols. Le soufre n’est utilisé qu’à la mise en bouteille. Brillant et discret vigneron de l’appellation Beaumes-de-Venise, Guy Jullien a cédé les rênes du domaine à son fils, qui travaille depuis 2006 dans le même esprit, avec un rien de délicatesse en plus. Les vins produits sont fins, précis, intenses avec, pour fil conducteur, une minéralité qui n’est pas sans évoquer les Dentelles au pied desquelles ils prennent naissance. Toutes les cuvées sont des valeurs sûres, du ventoux aux beaumes-de-venise.

Les vins : nous sommes séduits par la cohérence des entrées de gamme en rouge en 2021. La trilogie de cuvées de fruit et de plaisir immédiat est vraiment sympathique. Bravo pour cette dynamique qui associe le fruit scintillant et la trame digeste. Sur le Caillou, comme son nom l’indique, est la version la plus profonde. En 2020, Diapir, qui possède un pourcentage non négligeable de counoise, se montre très sudiste avec ses notes de laurier, rose et garrigue. Saint-Martin possède moins d’éclat que le 2019, la phase aromatique subit un peu et le vin perd de son éclat. Costancia 2019 est malheureusement touché par les éthylphénols. Les blancs nous ravissent. Carlina possède un profil frais comme un vin ligérien. Austral est sublime, un vin de macération abouti avec une roussanne qui sent bon l’abricot et le zeste d’agrumes. La bouche est harmonieuse, cela fait plaisir de déguster ce style de vin avec une telle précision. Sur le Nuage est libre dans le bon sens du terme, le vin est juste et complexe. Nous saluons cette sensibilité.
Lees verder (voor abonnees RVF)

Decanter, Matt Walls 24-5-2022
Creating a ‘transparent, authentic and drinkable style’
He doesn’t use synthetic products in the vineyard or the winery; he doesn’t add cultured yeasts, tartaric acid, or even water. Some cuvées get small doses of sulphur at bottling, others don’t; he says he sometimes prefers those with, rather than without.
‘That’s what interests me, making a wine that is enjoyed as much by the natural wine lover as someone who buys wine from the supermarket.’
Lees verder

Opgericht door
In 1955 Aimé en Yvonne Jullien
Aan het roer
Vanaf 1981 zoon Guy met zijn vrouw Michele, sinds 2010 samen met hun zoon Thomas
Bij Vinoblesse sinds
Oogst 2006
Soort teelt
Biologisch
Aantal hectares
20
Druivenrassen wit
Clairette (45%), Grenache blanc (10%), Roussanne (45%)
Druivenrassen rood
Carignan (2%), Cinsault (8%), Counoise (5%), Grenache noir (50%), Mourvèdre (7%), Syrah (25%), Terret noir (3%)
Leeftijd stokken
40 jaar