Sluiten
Sluiten

Domaine Jean-François Ganevat

Jean-Francois Ganevat

Het begon allemaal zo: zaterdag 2 mei 2009, informeel biobeursje bij jonge vriend Thomas Pico (Chablis). Het is benauwd, rommelig. Ons (amateur)gezelschap houdt het na proeven bij vier boeren voor gezien, wil weg. Ben je bij ons aan het verkeerde adres. Snel langs de overige stands, tien misschien. En? Wat leuks geproefd?, klinkt het later in de auto. Ja, iets onvoorstelbaars zelfs, mompelt de achterbank. Uit de Jura, Júra. Daar moeten we langs, dicteren de opgewonden, licht aangeslagen hersenen. En dat deden we….

Opgericht door
Familie Ganevat, 1650
Aan het roer
Jean-François Ganevat, sinds 1998
Bij Vinoblesse sinds
oogst 2007
Soort teelt
biologisch sinds 1999, en biodynamie sinds 2010
Druivenrassen wit
oa chardonnay, pinot noir, trousseau, poulsard, savagnin (vert en jaune), petit Béclan, gros béclan, gueuche (wit en rood), seyve-villard, corbeau, portugais bleu, enfariné, argant, poulsard blanc

Domaine Jean-François Ganevat toen en nu

En dat deden we, begin juni 2009, op zoek naar Jean-François Ganevat… Op naar Jurassic Park. Werkt 10 jaar in Chassagne-Montrachet (bij Jean-Marc Morey), keert in 1998 terug op het familiedomein, depuis 1650… Begint gelijk en bio, is sinds 2006 en biodynamie. De 8ha zijn verdeeld over 36 (apart gevinifieerde) perceeltjes, bewerkt door inmiddels 14 man/vrouw. Plantdichtheid van 6500 tot 40.000 (!) stokken/ha. Veel vieilles (1902, 1919, 1949) vignes.

Juni 2009

 

November 2021: Domaine Ganevat verkocht

Het gonsde al lang van geruchten, levende legende Jean-François Ganevat zou zijn domein aan ‘de Russen’ hebben verkocht. Wanneer we juni 2021 bij hem logeren, komt de bevestiging in een lang en intiem – we horen tot de klanten van het eerste uur- gesprek waarin hij zijn (vele) beweegredenen uiteenzet. We beloven het voor ons te houden tot een en ander officieel zal zijn. Op 1 september is het zover: het contract van overdracht wordt getekend. In La Revue du Vin de France, november 2021 licht hij zijn beslissing toe….

Waarom? Belangrijkste reden, voorlopig geen opvolging… Jean-François is nu 52 maar wil zijn creatie, zijn oeuvre op tijd veilig stellen, zijn unieke savoir-faire doorgeven, dat kost jaren. Dochter Florine (32) woont in de Bourgogne en is niet geïnteresseerd, zoontje Antide (8) is te jong. ‘Mocht me nu iets overkomen (nb na legionellabesmetting zes jaar geleden kwakkelt JF nog altijd met zijn gezondheid, de energie van daarvoor is nooit meer teruggekomen), dan zou alles – behalve de wijngaarden –met mij verdwijnen. Dat wil ik mijn vrouw en kind niet aandoen. Bovendien blijft na de overname iedereen die op de loonlijst staat (20 man/vrouw!) gewoon in dienst, maar hoef ik er niet langer de verantwoordelijkheid voor dragen.’ Daarbij is het met de klimaatsverandering en opeenvolging van kleine oogsten bijna onmogelijk geworden alle vaste lasten zelf te dragen.

Wat is er verkocht? Alles, wijngaarden, kelder(s), de négoce (handelsbedrijf) dat hij met zus Anne had, en alle (veelal) ongebottelde wijnen, dus wit oogst 2018, 2019, 2020, rood 2020….dat de komende jaren beetje bij beetje op de markt zal komen, en de naam van het domein natuurlijk.

Aan wie? Aan Alexander Pumpyansky , een in Genève wonende wijnliefhebber en -kenner, die sinds 2008 ook al eigenaar is van beroemde Prieuré Saint-Jean de Bébian in de Languedoc en daar alles biodynamisch heeft geherstructureerd. Andere wijnboeren in de Jura hoeven niet bang te zijn, bezweert J-F. ‘Alexander is niet van plan hier nog meer wijngaarden te kopen. Ik heb de prijs voor de wijngaarden normaal gehouden: 48.000/hectare, dat is niets vergeleken met die in de Bourgogne (nb voor een hectare ‘gewone’ Chablis betaal je 200.000, voor een premier cru een veelvoud), en ook niets gezien de kwaliteit van de wijnen die daar vandaan komen. Dus ook daar hoeven collega-boeren niet van wakker te liggen, de grondprijzen worden niet opgedreven. Doorslaggevend was dat Alexander vroeg vooral niets te veranderen in mijn werkwijze en me daar daarin ook helemaal vrij zal laten.’

Rol in de toekomst?

‘Ik blijf gewoon als consultant de wijnen maken, al die speciale cuvées ken ik alleen natuurlijk, maar dan in vrijheid, zonder stress. Ik blijf ook het werk in de wijngaarden superviseren, alleen niet langer als baas, niet meer verantwoordelijk voor al het personeel en de organisatie, in feite worden mijn zus Anne en haar dochter Clémence die in dienst blijven straks mijn bazen… Het verschaft me vrijheid, ik vertrek echt niet met het geld om ergens aan het strand te gaan liggen. Mijn wortels liggen hier. Maar het lijkt me heel leuk om ooit (ook) nog eens elders wijn te maken….

In de brief die hij aan zijn importeurs stuurde, schrijft Jean-François:

Chers amis, rien ne va changer en pratique, la passion est intacte, mais à 52 ans, c’est l’occasion pour moi de me concentrer sur ce que j’aime faire: vinifier! Me libérer l’esprit et qui sait, m’ouvrir à d’autres opportunités, telles que celle de vinifier dans d’autres régions. Ce projet est surtout pour moi la plus belle des manières d’assurer la transmission du travail familial à une personne en qui j’ai pleinement confiance.
Jean-François

2022 alles weer anders

Dan valt Rusland 23 februari 2022 Oekraïne binnen, 9 maart volgen sancties E.U.: Russische tegoeden en bezittingen worden geblokkeerd. Net daarvoor (4 maart) brengt nieuwe eigenaar Pumpyansky snel domeinen in nieuwe holding onder. Terwijl de Ganevats in het dorp personae non gratae zijn geworden: als collaborateurs genegeerd bij de bakker, op straat, op school. Buren groeten niet meer, vrienden (?) haken af. Op sociale media wordt schijnheilig opgeroepen de wijnen te boycotten. Voormalige eigenaar Saint-Jean de Bébian , Benoit Pontenier is nu met J-F aan het onderzoeken hoe ze beider domeinen kunnen terugkopen. Maar voorlopig zitten ze klem….

Vinificatie

Opvoeding op gebruikt hout zonder interventie of toevoegingen (ook geen sulfiet) op de fijne lie (géén bâtonage) tot aan (ongefilterd) bottelen, ook zónder sulfiet.  Ganevat: ‘ik wil sap van gefermenteerd fruit maken, dat smaakt naar waar het vandaan komt en 100% drinkbaar is’. De (witte) wijnen lijken meer op 1ers crus uit de Bourgogne dan op het traditionele, oxidatieve type jura. Ze stralen de dynamiek en grenzeloze energie van Ganevat zelf uit. Oerwijnen, die fibreren…. Zijn faam zingt door wijnland, dagelijks moet hij importeurs en particulieren nee verkopen. Staat inmiddels bekend als l’enfant terrible du Jura. Oogst 2008 was al voor botteling geheel uitverkocht. En voor 2009 idem dito.  Enzovoort, enzovoort. Oogsten 2012 en 2013 waren ook nog eens klein (40% minder) en tel uit uw verlies… Reden om samen zus Anne in 2013 klein handelshuisje te beginnen. Druiven worden gekocht bij bevriende bio-gabbers uit de Beaujolais, en in 2014 ook wat riesling bij Trapet in de Elzas, en mondeuse in Savoie. Wijnen worden op een zelfde, compromisloze 100% natuurlijke (zonder sulfiet of enig andere toevoeging) gemaakt door de meester zelf.

Nog iets ter illustratie: zijn Zwitserse importeur organiseerde ooit een blindproeverij bourgogne 2006 (Sauzet, Carillon, Ramonet, Coche-Dury, Dauvissat, Raveneau etc) met als piraat een Ganevat. Resultaat? Juist….jawel.

De pers over

Drie sterren en Coup de Coeur in Le Guide des Meilleurs Vins de France 2020 ***

NRC Wijngids 2020: Een 10 voor Les Cèdres 2016.  ‘Als u nog nooit Ganevat heeft geproefd, zet hem dan nu op uw to-do-, bucket én Sinterklaasverlanglijst. Chardonnay met briljante appeltjes en ‘gekmakende élégance’.

Op kaart 3-sterrenrestaurants én van hippe wijnbars. Laaiend (en uitvoerig) artikel op website Perswijn: ‘Het gebeurt niet zo vaak meer…proeverijen waarbij je twee uur lang op het puntje van je stoel zit en waarbij elke wijn je op een of andere manier beroert’.

Nicolaas Klei (Elsevier): ‘lekkerder dan je durft dromen’.

Domaine Ganevat en André en Mireille Tissot
In La Revue du Vin de France, september 2015
Jean Francois Ganevat en Stephane Tissot, beide biodynamie-adepten, bewerken hun mozaïek van percelen  vol overgave. De wijnen, rood wit en geel….  zijn op hoog niveau en blinken uit in finesse. De grootmeesters van hun terroir vergelijken hun schatten uit de Jura.
Bron: Roberto Petronio in La Revue du Vin de France Lees verder

19,5 ster voor Ganevat
Notities Jura en Savoie in Perswijn
De wijnen uit de – uiteenlopende – streken Jura en Savoie maakten grote indruk op het panel. Zeker Jurawijnen zijn wijnen voor liefhebbers, die weten wat ze kunnen verwachten. Dat verklaart wellicht ook waarom er niet zoveel op de markt zijn.
Bron: Perswijn  nummer 7 november 2015 Lees verder

Neal Martin in Vinous 8-2020: My first night in Chablis this year meant that I had to check out Au Fil du Zinc to assess any changes, since it parted ways with its founder. I will write that up in a separate Vinous Table. But I want to extract one of the wines enjoyed that evening, if only to shed a bit of light on the Jura and one of its leading producers, Jean-François Ganevat. Based in the village of La Combe, the Ganevat family traces their winemaking heritage back to the 17th century. Jean-François, or ‘Fanfan’ as he is known, worked in Burgundy before returning to the domaine in 1998, subsequently converting his vineyards to biodynamics, applying both minimal SO2 and extended lees ageing across a dizzying multitude of white and red cuvées. The 2015 Côtes de Jura Les Chalasses Veilles Vignes comes from a parcel of Chardonnay planted in 1902 on grey marl soils. It sees a shorter élevage than his other cuvées, but still spends a respectable 3 years in wood. Glistening straw in hue, it has a striking nose, the key being an oxidative bent that does not occlude other aromas: hazelnut, damp straw, Clementine and autumn bonfire, all beautifully defined and intense. The palate continues the discrete oxidative theme, nutty and smoky, fresh as a daisy with a killer line of acidity. There is intensity here, yet such is the tension and razor-sharp dry finish that you beg for a second sip. This 2015 Les Chalasses is beginning to show what it is capable of and yet it is only on its first chapter, ergo whilst you could drink this now, but personally, I would be inclined to cellar for 20 years.

Reisverslagen

December 2017
Allez-retour Jura et Paris
Moest nog: op-en-neer naar ‘’l’enfant terible du Jura’’, Jean-François Ganevat, geen straf natuurlijk! De volgende dag op bezoek bij andere juraheld: Stéphane Tissot. Paar dagen daarna retourtje Paris met de Thalys voor paar alternatieve biobeursjes. Lees verder

November 2016
Novembermarathon bij Ganevat
Na ’s ochtends nog in de Bourgogne bij Ludivine Ambroise alles uit het mooie 2015 en een enkele uit het straks schaarse 2016 te hebben geproefd, rijden we precies om afgesproken 15.00 uur het onderhand roemruchte gehucht La Combe in de Jura binnenLees verder

Tjitske op studiereis deel 2 juni 2015
Over Ganevat en Vin Naturel
Mijn juni-reis naar Frankrijk is bedoeld voor rust en verdieping. Ik heb een caravan in de Vaucluse geboekt en een week in de Auberge du Cèdre in de Languedoc. Strategische plekken te midden van een aantal voor mij bekende en inspirerende biodynamische wijnboeren. Ik neem voor de zekerheid nog wat te lezen mee: mijn reis-bibliotheek. Op weg naar het zuiden doe ik een paar wijnbezoeken. Vrijwel overal kom ik paarden in de wijngaard en amfora’s in de kelder tegen….. Alsof ze me opwachten… Lees verder

Opgericht door
Familie Ganevat, 1650
Aan het roer
Jean-François Ganevat, sinds 1998
Bij Vinoblesse sinds
oogst 2007
Soort teelt
biologisch sinds 1999, en biodynamie sinds 2010
Druivenrassen wit
oa chardonnay, pinot noir, trousseau, poulsard, savagnin (vert en jaune), petit Béclan, gros béclan, gueuche (wit en rood), seyve-villard, corbeau, portugais bleu, enfariné, argant, poulsard blanc