Sluiten
Sluiten
Nieuwsbericht

Wijn uit amfora’s

15 juni 2022

Wijn uit aardewerken vaten: spannend en elegant

Hilary Akers 15 juni 2022 in Het Financieele Dagblad

Supertrots dat ik door la Signora Hilary Akers in Het Financieele Dagblad wordt geciteerd:

Tjitske Brouwer, mede-eigenaar van wijnimporteur Vinoblesse, stuurde me haar artikel over amfora’s. Daarin beschrijft ze het effect van aardewerk op de smaak: ‘Wat opvalt is dat de wijnen, of ze nu vier of veertig weken oud zijn, toegankelijk zijn en een elegante balans hebben. Met fijne zuren en een structuur die wel van zijde lijkt. Een energieke mineraliteit loopt als een rode draad door de smaak.’ Ja, dacht ik, zo is het precies. Mineraliteit is trouwens echt wijntaal en wordt gebruikt voor zowel geur en smaak als textuur. Mineraliteit wordt altijd positief bedoeld en het betekent dat de wijn misschien wat zoutig is, aan natte stenen doet denken of rokerig is. Naar mijn idee allemaal fijne eigenschappen voor een wijn.

U kunt hier het hele artikel van Hilary Akers lezen. 

Voor de liefhebber: hier kunt u het artikel lezen dat Tjitske in 2016 al over vinificatie en rijping op amfora heeft geschreven.

Van onze wijnboeren werken onder andere Domaine la Cabotte, Jean-Francois Ganevat, Clos Marie, Mas des Agrunelles, Heiner Sauer, Mark Angeli, Pierre Fenals, Christophe Landry met aardewerken amfora’s.