Sluiten
Sluiten

Maison en Belles Lies

Pierre Fenals

Maison En Belles Lies, vondst van de allerbovenste plank…. De vins naturels, bourgognes naturels van Maison En Belles Lies, die qua stijl aan de wijnen van Ganevat doen denken, maar dan met inachtneming van de toch geheel andere expressie van chardonnay en pinot noir in de Bourgogne. En het karakter van de wijnboer: Pierre Fenals.

Opgericht door
Pierre Fenals (1949) op 9-9-2009
Aan het roer
Pierre Fenals
Bij Vinoblesse sinds
(eerste) oogst 2009
Soort teelt
Biologisch-dynamisch, doordat er ook druiven gekocht worden is het niet mogelijk een certificaat voor de hele oogst te krijgen. Eigen druiven zijn bio gecertificeerd: EcoCert
Aantal hectares
7,5 ha waarvan 3,5 ha in eigendom
Druivenrassen wit
chardonnay, aligoté
Druivenrassen rood
pinot noir, gamay
Leeftijd stokken
veel oude percelen

De totstandkoming

De Geschiedenis…. najaar 2011 eerst de 2009s thuis geproefd, die inspireerden dermate dat we onverwijld naar de Bourgogne afreisden voor nadere kennismaking met de man achter deze even onorthodoxe als geniale bourgognes. En de versie 2010 daarvan… Pierre Fenals (1948), van origine bioloog en biochemicus, maak in de jaren tachtig de ommezwaai naar de commercie, eerst in Frankrijk zelf waar hij menig winkelketen van de grond tilt later ook over de grenzen bij Nike o.a.. Hij is het brein achter de Nike Stores, die wereldwijd werden opgezet en verdient er een wel belegde boterham mee…. Volgt ommezwaai no 2: van zijn passie zijn beroep maken…. wijn. Daarbij hooglijk geïnspireerd door de antroposofische geschriften van Steiner, Haalt fluitend (niet zo gek met zijn achtergrond) zijn diploma oenologie en werkt om de finesses van het vak te leren als wijnmaker én ‘vigneron’ (wijngaard) bij biologisch-dynamisch werkende producenten als Trapet, Leflaive, en Giboulot.

Op 9/9/2009 richt hij zijn eigen bedrijf op, koopt (met vrienden) een kelder en vinificatieruimte in Saint-Aubin, na eerst al 2,5 ha aan akkertjes te hebben verzameld. Hij sluit contracten met kleine producenten (samen goed voor nog eens 3,5 ha aan druiven) die biologisch werken of ‘in omschakeling naar biologisch’ zijn.

De vinificatie

Er wordt geen enkel oenologisch product gebruikt tijdens de vinificatie, geen enzymen, gisten, stabilisatoren, zuren. Zelfs tot vlak voor de (ongeklaarde, ongefilterde) botteling geen sulfiet… Dan voegt Fénals een werkelijk minimale hoeveelheid toe, in de orde van 10-20 mg/l. Niet meer.

Bezoek aan Belles Lies november 2011

Een stukje in de Revue du Vin de France van september wekte onze nimmer tanende nieuwsgierigheid. Nieuw domein in de Bourgogne, natuurwijnen? En lekker… Gelijk monsters aangevraagd, en na deze geproefd te hebben, spoorslags naar de Bourgogne gegaan. De ervaring leert dat het zaak is niet te dralen in zo’n geval.

Percelen

Percelen ‘wit’ in eigendom: Aligoté: wijngaarden langs de weg van La Rochepot naar Saint aubin. ‘Terres blanches’, sterk kalkhoudend met kiezels en fossielen. 30 are, beplant sinds 1980 met Aligoté. Wordt sinds 2008 biologisch bewerkt. Côte de Beaune: Op de hellingen boven Beaune, kalkhoudende klei, net onder het bos. 18 ares beplant (1960) met chardonnay ‘sélection massale’. Wijngaard is biologisch gecertificeerd en wordt nu biodynamisch bewerkt.
Wit van gekochte druiven:
Bourgogne blanc: stokken in de gemeente Puligny, ‘selection’ massale geplant in 1960. ‘Terres blanches’: mergel met klei en kiezels. 40 are. Wordt sinds 2008 biologisch bewerkt. Monthelie: Kalkhoudende klei met kiezel. Beplant in 1960 met chardonnay ‘selection massale’. Oppervlakte is 25 are. Wordt sinds 2008 biologisch verbouwd. Santenay, Santenay Saunières. En sinds oogst 2012 een (met paard bewerkt) lapje (oude stokken in hart van) Corton-Charlemagne.
Percelen ‘rood’ in eigendom:
Passtetoutgrains, Hautes Côte de Beaune, Maranges ‘Le Saugeot’, Maragnes ‘Clos Roussots PC.’
Rood van gekochte druiven:
Aloxe-Corton ‘Les Caillettes’ : wijngaard bij het het dorp Aloxe, rode klei met rond en platte kiezels. 27 ares beplant in 1970 met Pinot Noir ‘sélection massale’. Wordt sinds 2008 biologisch bewerkt.. Beaune Grèves PC: Halfverwege de helling op rode kiezelhoudende kleigrond. 27 are, beplant in 1970 met Pinot Noir selection massale. En sinds 2012 stukje met paard bewerkt Corton Grand Cru, 50+ oude stokken in perceel Perrières.

Opgericht door
Pierre Fenals (1949) op 9-9-2009
Aan het roer
Pierre Fenals
Bij Vinoblesse sinds
(eerste) oogst 2009
Soort teelt
Biologisch-dynamisch, doordat er ook druiven gekocht worden is het niet mogelijk een certificaat voor de hele oogst te krijgen. Eigen druiven zijn bio gecertificeerd: EcoCert
Aantal hectares
7,5 ha waarvan 3,5 ha in eigendom
Druivenrassen wit
chardonnay, aligoté
Druivenrassen rood
pinot noir, gamay
Leeftijd stokken
veel oude percelen