Sluiten
Sluiten
Nieuwsbericht

Veel biodiversiteit bij Vinoblesse

02 mei 2025

Jan van Lissum in De Proefkrant: “Met meer dan 50 wijnen op de proeftafels bood de presentatie van Vinoblesse bij restaurant Scheepskameel in Amsterdam een gevarieerde keuze aan kwaliteitswijnen. De meeste afkomstig uit Frankrijk, en alles bio, biodynamisch en/of vin nature. Speciale gasten waren Sophie en Thomas Julien van Domaine de la Ferme Saint-Martin uit de Rhônestreek.

Het overgrote merendeel van de wijnen van Vinoblesse is biologisch of biodynamisch gecertificeerd en vins nature verkochten Tjitske Brouwer en Marc Collard al ruim voordat het een trend werd. Het aanbod blinkt uit in karaktervolle, dikwijls eigenzinnige, maar altijd toegankelijke wijnen die aanslaan bij zowel klassieke als eigentijdse wijnliefhebbers. Het kwaliteitsniveau is constant en wijnen met extreme smaakprofielen tref je er niet aan.

Domaine de la Ferme Saint-Martin, Rhône

De naam ‘Saint-Martin’ is afgeleid van de middeleeuwse kapel waarin de cave gevestigd is, het domein zelf ontstond in 1955, nadat Aimé Julien de grond had aangekocht en na de grote vorst van 1956 was begonnen heraanplanten. Midden jaren zestig bottelde hij zijn eerste wijn. Momenteel is de leiding in handen van de derde generatie, Thomas Julien en zijn vrouw Sophie. Zij beschikken over 20 hectare aan wijngaarden, waarvan 10 hectare in Beaumes-de-Venise. Voorheen stond deze appellatie vooral bekend om zijn dessertwijnen, maar vooral sinds het in 2005 een op zichzelf staande AOC werd, hebben de verfijnde rode wijnen hiervandaan naam gemaakt; Thomas Julien geldt hier als een van de beste wijnmakers. Biologische teelt, bescherming van biodiversiteit in de wijngaarden en natuurlijke vinificatie spelen daarbij een hoofdrol. Het bezit omvat verder 7 hectare in de AOC Ventoux en 2 hectare Côtes-du-Rhône. Naast wijnen onder de eigen domeinnaam produceren ze ook ‘Vins de Thomas’, op basis van aangekochte, biologisch geteelde druiven van bevriende wijnboeren in de directe omgeving.

Cantina di Torra, Corsica

Nicolas Mariotti Bindi keerde na een studie rechten in Parijs terug naar zijn geboorte-eiland Corsica en besloot wijn te gaan maken. Na de fijne kneepjes van het vak geleerd te hebben in Beaujolais en op Corsica bij Antoine Arena en, als wijngaardmanager bij Domaine Leccia, kreeg hij van Henri Orenga de Gaffory vijf hectare aan wijngaarden in Patrimonio aangeboden. Zijn eerste oogst was in 2007. Nicolas werkt biologisch en bezit sinds 2015 een eigen wijnkelder. De wijnen worden opgevoed in tanks van beton en rvs en in betonnen eieren. Behalve minimaal sulfiet wordt er niets aan de wijnen toegevoegd.”

Jan van Lissum in De Proefkrant, april 2025

Thomas Jullien aan het werk in zijn wijngaarden bij Suzette