Sluiten
Sluiten

Cantina di Torra

Nicolas Mariotti Bindi

Bij bezoek aan Nicolas Mariotti Bindi heb je gelijk door: un futur grand want helder, humor, toegewijd, het wijnhart in vuur en vlam. Weet precies wat hij wil en kan. Schitterende biologische wijnen van (klei/kalk) terroir Patrimonio, hoewel vaak als vin de france gedeclareerd. Geboren en getogen op Corsica, studeert Nicolas rechten in Parijs, besluit plots terug te keren om wijn te gaan maken…

Opgericht door
Nicolas Mariotti Bindi (2007), eigen kelder in 2015
Aan het roer
Nicolas Mariotti Bindi
Bij Vinoblesse sinds
oogst 2013-2014
Soort teelt
biologisch
Aantal hectares
7,5 zelf + 7,5 Cantina di Torra.
Druivenrassen wit
Vermentinu
Druivenrassen rood
Niellucciu
Leeftijd stokken
jonge (5-10 jaar) en oude (50 jaar)
  • Guide Bettane & Deseauve 2019

    C'est du grand art!
  • Guide des Meilleurs Vins de France

    Twee sterren

Het grote talent: Nicolas Mariotti Bindi

Meest enerverende bezoek van weekend (juni 2018) Corsica was dat bij Nicolas Mariotti Bindi Je hebt het gelijk door: un futur grand, helder hoofd, humor, toegewijd, het wijnhart in vuur en vlam. Weet precies wat ie wil, kan, zal kunnen. En wát een (biologische) wijnen: alle van (klei/kalk) terroir Patrimonio, hoewel meeste als vin de france gedeclareerd. Geboren en getogen op Corsica, studeert Nicolas rechten in Parijs, besluit plots ‘thuis’ wijn te gaan maken. Gaat in de leer in Patrimonio bij Arena, Giudicelli, wordt chef de culture bij Leccia, mag daar eigen wijn maken van gegunde oude wijngaarden. Sinds 2015 in Oletta eigen kelder, Cantina di Torra. Duur? Ok, wel een avontuur… 2016 Vin de France Blanc ‘Mursaglia’: ongefilterde schoonheid van bio-vermentinu op kalk. Vlammend vol, breed, bloemen, peer, specerijen. Symfonische finale, 17/20 pt Revue du Vin de France. De 2014 Rouge ‘Mursaglia’ van jongere (wel sélection massale, hoge plantdichtheid) niellucciu. Puur maquis, de geur van daar: oregano, munt, mirte, salie, bloemetjes. Krachtig maar transparant. Cranberries, granaatappel, mooie zuren. Van 2013 Patrimonio Rouge ‘Porcellese Vieilles Vignes’ (50+ niellucciu) word je stil: finesse van een brunello maar geen hout, wel Corsicaanser, wilder, kruidiger, teer, leer, munt, mineraal. O ja, het exacte sulfietgehalte staat op het etiket vermeld… Revue du Vin de France juni 2018: ‘Ce vigneron intuitif, convaincu par la culture biologique, s’affirme comme l’un des plus talentueux de Corse

Reisverslag Juni 2018, bezoek aan Nicolas Mariotti Bindi:

Nicolas Mariotti Bindi, begin dertig, net vader, heeft al heel leven achter zich, onder andere een rechtenstudie in Parijs, tot hij opeens vanuit het niets een stem hoort die zegt: terug naar Corsica, je gaat wijn maken… Leert het vak in Patrimonio bij Arena en Giudicelli, wordt chef de culture bij Leccia, mag daar ook eigen wijn maken van ‘gegunde’ oude wijngaarden. We hebben thuis al twee wijnen geproefd, spectaculair mooi, maar (wel terecht) flink aan de prijs. Ook hier experimenten met amfora’s, van wit (vermentino) gaat de helft na jaar op fles, de rest rust nog jaar in grote amfora. Het verschil is groot, de eerste energiek op het fruit, de latere versie meer floraal, ingetogen. De familie die hier ooit in wijngrond heeft geïnvesteerd voor de oude dag van papa (gynaecoloog in Bastia) en toekomst van de dochter (oenologe in Toulouse), proeft mee. Voorheen gingen de druiven naar de coöperatie, nu worden ze (voorlopig apart) in deze kelder door onze jonge held gemaakt. Later komt er nog een wijnminnende touriste bij, radioloog uit Nice. Als de gynaecoloog hem met ‘collega’ aanspreekt. Reageert hij met vilein lachje: ‘il faut pas mélanger les torchons et les serviettes’. (je moet niet de theedoeken en servetten door elkaar halen…. Een theedoek is voor de armen, servet voor de rijken, de bourgeoisie). Medische hiërarchie. We gaan in 4-wheel de wijngaarden in, hotsen en klotsen over stenige hellingen. Wat Patrimonio onderscheidt van de rest van Corsica is vooral de bodem, weinig graniet hier, meer klassiek kalk-klei, met her en der ook schiste (leisteen), de nabijheid van zee is ook belangrijk (wind, afkoeling ’s nachts). Hoog liggen de wijngaarden niet, hooguit 150-200 m, wel pittige hellingen. Lees het hele reisverslag hier.

De pers over Cantine di Torra:

 

Le coup de cœur : VDF Mursaglia blanc 2017 : 16,5 Un grand blanc expressif, aux notes de poire et de fleurs séchées, dont le profil dynamique et la finale épicée équilibrent la générosité naturelle.

U kunt hier het artikel uit Le Guide des Meilleurs Vins de France 2019 en hier het artikel uit de Guide des Vins Bettane + Deseauve 2019 lezen.

Recensies

  • Guide Bettane & Deseauve 2019

    Score: vijf sterren

    VDF Mursaglia Passitu 2016 : 16,5 VDF Mursaglia Vieillissement Prlongé 2016 : 16,5 VDF Cantina di Torra Hors Série 2017 : 15 VDF Uve Miste 2016 : 15 Patrimonio Cantina di torra 2017 : 15,5 Patrimonio Porcellese Vieilles Vignes 2017 : 16 VDF Mursaglia rouge 2017 : 17

  • Guide des Meilleurs Vins de France

    Score: **
Opgericht door
Nicolas Mariotti Bindi (2007), eigen kelder in 2015
Aan het roer
Nicolas Mariotti Bindi
Bij Vinoblesse sinds
oogst 2013-2014
Soort teelt
biologisch
Aantal hectares
7,5 zelf + 7,5 Cantina di Torra.
Druivenrassen wit
Vermentinu
Druivenrassen rood
Niellucciu
Leeftijd stokken
jonge (5-10 jaar) en oude (50 jaar)
  • Guide Bettane & Deseauve 2019

    Score: vijf sterren
    C'est du grand art!
  • Guide des Meilleurs Vins de France

    Score: **
    Twee sterren