Sluiten
Sluiten

Marc Tempé

Marc Tempé

Biodynamische Elzassers, breed, zacht, oprecht als idealist Marc zelf, waarvan we ooit eerste oogst 1995 al aanboden. Guide Bettane et Desseauve 2019: 4 sterren (4 étoiles, les producteurs de très haute qualité, ceux qui sont les gloires du vignoble français).

Opgericht door
In 1993 Marc en Anne-Marie Tempé
Aan het roer
Marc Tempé
Soort teelt
biodynamie sinds 1996
Aantal hectares
8 verdeeld over St. Hippolyte, Hunawihr, Zellenberg, Riquewihr, Sigolsheim en Kientzheim.
Druivenrassen wit
riesling, pinot blanc, pinot gris, sylvaner en gewurztraminer
Druivenrassen rood
pinot noir

Introductie Marc Tempé

Herfst 1997: introductie Marc Tempé met eerste oogst 1995 (biologisch) na twee jaar houtrijping (op zolder!) zonder sulfiet. We schreven: ‘Men verklaart hem voor gek, voelt zich getart. Dat is dom: Tempé heeft gelijk.’ Want dat had hij, heeft hij nog steeds. Na paar jaar komt een einde aan samenwerking, vrachtauto staat  paar keer vergeefs voor de deur. Dat wekt irritatie, kost geld. Enfin… we zijn elkaar nooit uit het oog, noch uit het hart verloren. Vorig jaar zagen we elkaar op beurzen, gingen er langs… et voilà: een greep uit zijn imposante oeuvre. Biodynamische wijnen, breed, zacht, oprecht als idealist Marc zelf. Duur? Ja maar eigenlijk néé. No 1 in Dr Grote Hamersma 2017. Guide Bettane et Desseauve 2019: 4 sterren (4 étoiles, les producteurs de très haute qualité, ceux qui sont les gloires du vignoble français). Stephan Reinhardt, The Wine Advocate, October 2015: Marc Tempé is one of the most fascinating wine personalities in Alsace, and his wines most of all the Gewurztraminers and Rieslings are as unique as the man himself. From old to very old, biodynamic farmed and late harvested vines, fermented in old barrels of different sizes and aged therein on the full lees and withoutany addition of sulfur for at least two, sometimes three years and another few years in the bottle these are complex, expressive and powerful low tech wines; they are rich and concentrated with a firm, almost tannic structure and an intense perfume of ripe fruits but also flowers, herbs and minerals. Depending on the vintage and the terroir, they can be dry, medium, dry or medium sweet, but they always reflect both their particular origin and the vintage’.

Verslag Herbsreise Pfalz-Elzas

“Begin van de middag hebben we een afspraak in het verstilde, wat vergeten Zellenberg, vlakbij het toeristische poppendorp Riquewihr. Marc Tempé, kent u hem nog? We boden ooit zijn eerste oogsten 1995 en 1996 aan. Prachtige wijnen, die in hun biodynamisch, sulfietarm en bodemgetrouw zijn, hun tijd vooruit waren. Samenwerking, met name de logistiek, liep niet soepel, vandaar dat de relatie niet lang duurde. Nu hernieuwde kennismaking, een die in juni al begonnen was toen Marc hem op Renaissance des Appellations in Bordeaux ontmoette. Fijn bezoek nu, vertrouwd, terwijl we er toch al 16-17 jaar niet waren geweest. Nog steeds geweldige wijnen, breed, hoog op smaak, zuiver en ondanks hun kracht uitnodigend en verteerbaar. Alleen: fors aan de prijs. En is er in Nederland nog wel belangstelling voor écht goede Elzassers? En kofferbakken de (laatste?) liefhebbers niet alles zelf ter plekke? Na een rondje 2015 (ook in de Elzas erg goed), proeven we in kantoortje nog een tiental wijnen door, sommige staan al een week open, maar zijn nog zo vitaal als wat. ” Bron: Herbstreise Pfalz-Elzas, lees verder

Opgericht door
In 1993 Marc en Anne-Marie Tempé
Aan het roer
Marc Tempé
Soort teelt
biodynamie sinds 1996
Aantal hectares
8 verdeeld over St. Hippolyte, Hunawihr, Zellenberg, Riquewihr, Sigolsheim en Kientzheim.
Druivenrassen wit
riesling, pinot blanc, pinot gris, sylvaner en gewurztraminer
Druivenrassen rood
pinot noir