We kennen Muriel Guidicelli al vijftien jaar van beurzen, als bio-baanbrekend voorzitster (voorzitter?) AOP Patrimonio, en van haar zo gelaagde wijnen
In 2018 én 2019 eindelijk daar in haar knus proeflokaal, ze heeft inmiddels twee sterren in Guide rvdf. We kiezen toch voor het jeugdig elan van Mariotti Bindi, Corsica is geen Bourgogne waar je binnen appellation meer leveranciers kunt hebben. Nóg niet, gaat komen. Als voorzet (beperkt, wijn lift mee met zending ex-stagiaire Bindi) de chique Patrimonio Blanc 2018, subtiel, ingetogen, floraal, mineraal. Volslanke élégance. Leg zeker ook wat flessen weg.
De wijngaarden liggen allemaal in Patrimonio. De bodem bestaat uit klei, kalksteen, graniet en schist.
De druiven worden in zijn geheel geperst, de most vergist langzaam gedurende een maand met druifeigen gist in groter Stockinger foeders. Daarna rijpt de wijn 11 maanden op fijne lie in roestvrijstaal. Geen bâttonage. Wijnen worden niet geklaard of gefilterd. Alleen voor botteling wordt een kleine hoeveelheid sulfiet toegevoegd.
Marc, juni 2018: Half zeven naar Muriel Giudicelli, la grande dame de Patrimonio, ook al op loopafstand. We kennen haar en mooie (dure) wijnen van beurzen, en steeds gezegd dat we eerst ter plekke wilde komen alvorens eventuele samenwerking aan te gaan. Nu is het zover. In het dorp alleen het proeflokaaltje. Eerst weer in 4×4 de wijngaarden doorhobbelen met partner Steph (die wijngaarden beheert) en naar de chai (bovengrondse vinificatie- en rijpingsruimte) in the middle of nowhere 5 km verderop. Geen vrolijke Frans, wel een aardige. Ik krijg tekst en uitleg, we proeven wat van vat en cuve zoals mooie rouge 2015 en prachtige pas in november (2017) geoogste, bij uitzondering onversterkte muscat. Nadat de (waak)honden te eten hebben gekregen, stuiteren we weer terug naar Patrimiono zelf om de wijnen op fles te proeven. Klein, fijn gamma (Demeter gecertificeerd), een fraaie witte patrimonio (vermentino), een rode (niellucciu) en drie varianten Muscat de Cap Corse.