Toch een vondst COVID voorjaar 2020: Domaine Bernard Fleuriet & Fils in Menetou-Râtel niet ver van Sancerre. Eigenzinnige, joviale, vrije, biodynamische wijnen op het plezier, op het leven…
Begin 2023 kunnen we zoon Mathieu (1982) die de wijnen maakt, complimenteren met de enorme progressie in 2021, jaar met uitdagingen… Niet om hem te paaien maar omdat we dat echt zo vinden. Oogst 2021 is de eerste die DEMETER (biodynamisch) gecertificeerd is. Het recept lijkt simpel (maar is het kennelijk niet, gezien mediocre niveau meeste sancerres): natuurlijk wijngaardbeheer, spontane vergisting (ook soms tweede, de malo) zonder toevoeging sulfiet, opvoeding op kleine houten vaten, foeders, cementen cuves en amfora’s. Hygiënisch werken en druiven wijn laten worden. Pas bij botteling krijgen de wijnen 30mg sulfiet, wijnen worden wel geklaard maar slechts minimaal gefilterd.
Inmiddels heeft La Revue du Vin de France ze ook ontdekt en leveren we ze aan sterrenrestaurants als Merlet, Zoldering, Rijks en andere Amsterdamse hotspots als Domenica, Brasserie van Baerle, Sinck… Op 2022 Menetou-Salon ‘La Vigne au Paul’ Blanc moeten we tot de zomer wachten. Wel 2022 Sancerre Blanc (caillottes, silex en terres blanches), klassiek strak met wit fruit en vuursteentje (silex), rechte rug, fijne zuren, true to type, retrogoed. 2020 Sancerre Blanc Côte de Marloup van perceel (terres blanches, zuidhelling) waar volgens de legende heksen ‘s nachts dans(t)en… Gróte wijn, nog ingetogen, floraal, exotisch, vol-elegant, in zachte kalk landend. Ook al zo lekker: Sancerre Rouge 2021, pinot noir deels op hout gerijpt. Rins zwart fruit, grillé, opwekkende zuren, sap, buitengewoon drinkbaar…