Sluiten
Sluiten

Champagne Erick de Sousa

Charlotte, Julie en Valentin de Sousa

Werd in 1998, toen wij zijn champagnes in Nederland introduceerden, ‘Het nieuwe idool van de Côte des Blancs’ genoemd in La Revue du Vin de France oftewel: de rijzende ster van de Champagne: Erick de Sousa. Hij overleed januari 2023 op 59-jarige leeftijd na een lang ziekbed. Kinderen Charlotte, Julie en Valentin al een paar jaar op het domein werkzaam, gaan er voor zorgen dat het biodynamisch pionierswerk van papa Erick goed en eigentijds wordt voortgezet…

Opgericht door
Erick de Sousa
Soort teelt
biodynamie sinds 2000
Certificaat
vanaf oogst 2010 Ecocert
Aantal hectares
6
Druivenrassen wit
Chardonnay
Druivenrassen rood
Pinot noir, pinot meunier
Leeftijd stokken
45 jaar (70% oude wijnstokken)
Terroir
  • Ster in Le Guide des Meilleurs Vins de France 2020*

    Une bulle minutieuse et précise.

Geschiedenis

De Sousa’s bewerken biologisch en sinds 2000 zelfs biodynamisch (DEMETER vanaf 2012) hun luttele 6 ha van merendeels oude stokken 100% Grand Cru, Avize. Want zoals Erick zei: ‘ze kunnen alles kopiëren behalve onze terroir!’ De wijnen mogen bewust de tweede (appel-melkzuurgisting) gisting ondergaan. ‘Zo heb je minder zwavel nodig en minder dosage omdat de zuren zachter zijn’. De grands crus gisten op hout (geen nieuw), gewoon zoals in de Bourgogne en zoals bij mijn voorouders….’ Resultaat: schitterende, individuele, zuivere champagnes, laag gedoseerd (3 à 6 g/l), laag van zwavel.

Ook bij de presentatie van het boek ‘Champagne, De streek, de wijn, het plezier’ van Gert Crum geschonken, te midden van peperdure prestige-cuvées van grote huizen. De drie belangrijkste cuvées. De ‘brut tradition’ is een geurige volronde (er zit 30% pinot noir in) doch mooi droge champagne altijd inzetbaar als er wat te vieren valt of zomaar omdat ie zo ontstellend lekker is…. De grand cru blanc de blancs is voor de echte liefhebber/wijnkenner. 100% chardonnay en afkomstig van de kalkrijke grond van 100% grand cru Avize. Strakdroog, subtiel, lang, lang. De grand cru ‘caudalies’ is een superbe selectie van oude (50+, dat is uniek in de Champagne) stokken, op hout vergist en opgevoed. Kracht en elegantie gaan hier wonderbaarlijk mooi samen. Om geproefd, van genoten, te hebben. Al is het maar eens in je leven…

In sommige jaren wordt deze ook als millésimé uitgebracht. Verder nog een eenvoudige (iets te dure, vinden wij) rosé en een bijzondere Caudalies Rosé. Sinds 2008 een nieuwe 100% grand cru Cuvée 3 A (Ambonnay, Ay, Avize) met 50% pinot noir. Kostbaar, wel mooi. Maar zelf gaan we toch meer voor de 100% chardonnay. Smaken verschillen. Vanaf oogst 2010 zijn de druiven eindelijk biologisch gecertificeerd (Ecocert, ‘en conversion’). Vanaf 2014 mag de certificering DEMETER ook op het etiket.

Recensies

  • Aanbevolen in o.a.:

  • Ster in Le Guide des Meilleurs Vins de France 2020*

    “Les cuvées offrent une forte personnalité avec des matières denses, toujours serties d’une bulle minutieuse et précise. L’empreinte de l’élevage sous-bois marque certaines cuvées”.

Opgericht door
Erick de Sousa
Soort teelt
biodynamie sinds 2000
Aantal hectares
6
Druivenrassen wit
Chardonnay
Druivenrassen rood
Pinot noir, pinot meunier
Leeftijd stokken
45 jaar (70% oude wijnstokken)
  • Ster in Le Guide des Meilleurs Vins de France 2020*

    Une bulle minutieuse et précise.