Sluiten
Sluiten

Azienda Agricola San Fereolo

Nicoletta Bocca

Het mooist is Piemonte op een heldere herfstdag. Tijd voor lange wandelingen door de glooiende, dan goudrosse wijngaarden. En na afloop: lekker proeven, bij Azienda San Fereolo, goed verstopt in de heuvels van Dogliani bijvoorbeeld. Stil, stil, stil daar. Nicoletta Bocca, koningin van de dolcetto leeft er als een kluizenaarster. In alle wijnen proef je het gedrevene en haar sensitieve discretie. En dat ze biodynamisch werkt, al vermeldt ze dat niet op etiket, omdat ze soms ook wat druiven koopt. Wijnen met inner beauty, kalm en energiek tegelijk. Nicoletta maakt dolcetto ze als ware het barolo.

Opgericht door
Nicoletta Bocca in 1992
Aan het roer
Nicoletta Bocca
Bij Vinoblesse sinds
Oogst 2004
Soort teelt
Vanaf 1995 biologisch, daarna biodynamisch
Certificaat
CCPB en Demeter
Druivenrassen wit
Riesling, gewurztraminer
Druivenrassen rood
Dolcetto, barbera, nebbiolo

Geschiedenis

In 1992 kocht Nicoletta Bocca het oude wijnbedrijf met kleine wijngaard San Fereolo in de buurt van Dogliani in het gebied Valdibà. Sommige van de wijnstokken zijn 40-60 jaar oud. In 1993 realiseerde zij haar eerste oogst van 3.000 flessen. In de loop der jaren heeft Nicoletta er een aantal wijngaarden bijgekocht, wijngaarden die door de oorspronkelijke eigenaren niet meer gebruikt werden. Deze wijngaarden liggen in verschillende subgebiedjes, zodat ze wijnen kan maken die elk een eigen karakter hebben, maar toch de gemeenschappelijke eigenschappen van Valdibà-wijnen.

Wijnbouw

Vanaf 1995 werkt ze eerst biologisch en daarna biologisch-dynamisch. Het domein is gecertificeerd biologisch (ccpb) en biologisch-dynamisch (demeter), maar Nicoletta kiest ervoor dit niet op het etiket te vermelden. In de wijngaard groeien om de rij wilde en gezaaide planten (graan, aromatische planten en groenten).  In de toekomst wil zij nog een aantal wijngaarden aan haar bezit toevoegen om daar naast  dolcetto en barbera ook nebbiolo, riesling renano en gewurztraminer aan te planten.

Vinificatie

De vinificatie is volgens de vini naturali methode: er wordt behalve een minimale hoeveelheid SO2 (<40 mg/l) niets toegevoegd.

Opgericht door
Nicoletta Bocca in 1992
Aan het roer
Nicoletta Bocca
Bij Vinoblesse sinds
Oogst 2004
Soort teelt
Vanaf 1995 biologisch, daarna biodynamisch
Druivenrassen wit
Riesling, gewurztraminer
Druivenrassen rood
Dolcetto, barbera, nebbiolo