Sluiten
Sluiten

Weingut Janson-Bernhard

Tine Bernhard

Pfalz Zellertaler Silvaner Trocken 2021
Niet voorradig
12,50

Een klein (8 ha), historisch wijngoed bij Zellertal, op de grens van Pfalz en Rheinhessen, in 1739 gesticht door vanwege zijn godsdienst uit Nederland gevluchte Abraham Janson. Nu voortvarend en met liefde geleid door voormalig voorzitster van de Duitse ecologische wijnbouw, Christine Bernhard, sinds 2010 bijgestaan door levensgezel Bernd Pflüger, die zijn eigen (ook biodynamisch) wijngoed overdeed aan zoon Alexander.

Pfalz Zellertaler Silvaner Trocken 2021
Niet voorradig
12,50

Toegewijd en de Zeller Schwarzer Herrgott

De grond (kalk en leisteen) en het (door de Donnersberg) beschutte microklimaat zijn hier anders dan bij Sauer bijvoorbeeld. Maar 400mm neerslag per jaar. De wijnen zijn mineraliger, eleganter, minder barok van stijl. Vooral de riesling en gewurztraminer voelen zich hier helemaal thuis met name in de Zeller Schwarzer Herrgott, oudste (700 n.C.) wijngaard van de hele Pfalz, als Grosses Gewächs geclassificeerd. Alleen….:Tine en Bernd mogen hun parels niet zo verkopen, want geen lid van elitaire clubje VDP.  Tekenend voor Christine Bernard is hoe zij over haar (oude) wijnstokken spreekt. ’Als je beseft, dat deze onze familie en twee employees te eten geven dan kan je niet anders dan aardig voor ze zijn… Dan gebruik je geen gif of kunstmest, dan laat je ze niet stressen door teveel te laten produceren. Dan pluk je met de hand. Ik weet ook zeker dat ze onderling communiceren, elkaar waarschuwen voor dreigende ziektes of indringers’. Gek, Frau Bernhard? Verre van….

Certificering

Alle wijnen zijn biologisch (ecologisch op zijn Duits) gecertificeerd en vanaf oogst 2009 ook biodynamisch (Demeter).
In 2009 ontving Tine voor haar Weingut de ‘biologische landbouwprijs’ van de minister van landbouw Aigner vanwege ‘de moed om te innoveren en het goede ondernemerschap in harmonie met de natuur’.

De pers over

Wijnen van Janson Bernhard worden regelmatig beschreven en besproken in oa: Alles uber Wein, Feinschmecker, Eichelmann Weinfuhrer, Gault/Millau, Nicolaas Klei, DE Grote Hamersma, ‘Beste Koop’ (Perswijn)

Reisverslagen

Oktober 2015: Herbstreise Pfalz-Elzas-Pfalz
Eerste stop: Heiner Sauer in het ‘warme’ zuiden van de Pfalz, Autobahn tot aan Landau dicteert de navigatie, maar na meermalen Stau door wegwerkzaamheden, nemen we 20 km eerder een Ausfahrt voor nog een slingerstukjeWeinstraße. Lees verder