Sluiten
Sluiten

Domaine Fabrice Vigot

Christine en Fabrice Vigot

Uit Vosne-Romanée (spreek uit voone) komen geen gewone wijnen, zo valt in elk boek over de Bourgogne te lezen. De werkelijkheid is anders. Zeker: de terroir is er in potentie exceptioneel, doch in de zestiger en zeventiger jaren overbemest, met te productieve druivenklonen beplant, en van zijn natuurlijke flora en fauna ontdaan door bestrijdingsmiddelen….

Opgericht door
Familie Vigot
Aan het roer
Fabrice Vigot sinds 1986
Bij Vinoblesse sinds
Oogst 1995
Soort teelt
Zo natuurlijk mogelijk
Aantal hectares
6,5 verdeeld over diverse gemeenten
Druivenrassen rood
pinot noir
Leeftijd stokken
45-60 jaar

Natuurlijk in de Bourgogne

Redenen genoeg voor de jonge Fabrice en Christine Vigot om, net als beroemde buur Domaine La Romanée Conti, zo natuurlijk mogelijk te gaan werken en het evenwicht in en zo de expressie van, de unieke wijngrond te herstellen. Geen chemische bestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers of kunstmest meer. Weer ploegen, handmatig oogsten. Resultaat: delicieuze, elegante, evenwichtige bourgognes. Voorwaar: fluweel uit Vosne…

Vinificatie

De druiven worden ontsteeld, de schillen weken bij lage temperatuur 48 à 72 uur in de most alvorens deze worden vergist. Vergisting van 10 à 14 dagen met natuurlijke gisten. De schillen weken nog 2 à 5 dagen (afhankelijk van de oogst) na in de vergiste most. Aanzuren en toevoegen van enzymen (helaas zo gewoon in de Bourgogne) is uit den boze. Opvoeding op (hooguit 25% nieuwe) vaten gedurende 12 à 18 maanden. De wijn wordt slechts geklaard, niet gefilterd.
De laatste jaren blijft de kwaliteit stijgen…. Prachtige, evenwichtige wijnen in 2001, 2002. Bizarre oogst 2003 is hier wonderwel geslaagd, geen zwaarte, wel enorme diepgang.
2004 ligt weer meer in de lijn van 2000, 2001: finesse, elegantie, drinkbaarheid.
2005 is mooiste jaargang tot nu toe…. Zo heeft de ‘gewone’ bourgogne lutenieres de allures van dure buren net aan de overkant van de Route Nationale. Lijkt wat op 1985, vertelde Fabrice ons januari 2007, maar dan veel beter gemaakt, betere zuren ook en daarbij: nu leven de wijngaarden…toen nauwelijks. Ter illustratie trekt hij een 1985 (door Papa gemaakt) open, een wondertje van vers rood fruit nog, de finale is wat droog, dat is in 2005 wel anders… De oogsten 2011, 2012, 2013 waren schrikbarend klein, waardoor prijzen noodgedwongen, kwestie van overleven. zijn gestegen. Jammer. Niettemin de wijnen zijn het dubbel en dwars waard.

De pers over

Oogst 2004: hoogste noteringen voor La Colombière en Echézeaux in Bourgogne Aujourd’hui
Coup de coeur, Guide Gault/Millau 2009
Coup de coeur, Guide Gault/Millau 2010

Opgericht door
Familie Vigot
Aan het roer
Fabrice Vigot sinds 1986
Bij Vinoblesse sinds
Oogst 1995
Soort teelt
Zo natuurlijk mogelijk
Aantal hectares
6,5 verdeeld over diverse gemeenten
Druivenrassen rood
pinot noir
Leeftijd stokken
45-60 jaar