Sluiten
Sluiten
Januari 2022

Allez-retour Bourgogne

Omdat de voor ons belangrijke jaarlijkse beurzen van januari (Millésime Bio en die van Angers/Saumur) vanwege Covid zijn verplaatst naar maart, besluiten we dan maar om op zondag 16 januari de auto te pakken en even naar de Bourgogne op en neer te rijden. Altijd inspirerend, ook (juist!) in mistig grijs januari, en fijn om eerste indruk oogst 2021 te krijgen, en tegelijk te zien of wijnen uit 2020 –  in meeste gevallen bijna klaar om te worden gebotteld – echt zo goed zijn als we in juni geproefd menen te hebben… Als we eind van de middag aankomen – het schemert al – belanden we in een winters wonderland: alle dorpjes, alle wijngaarden, elke wijnstok omhuld met wit laagje rijp, zo mooi als dat alleen in de Bourgogne kan zijn… Meestal slapen we op rustige,  koele hoogte (500m) in Nantoux, in de Hautes-Cotes, nu kiezen we voor een mooi appartement in Beaune (Le Charme de l’Ancien, 37 Rue du Faubourg Saint Nicolas ) vanwaar we gewoon te voet ’s avonds naar een restaurant kunnen, de eerste avond naar het relatief nieuwe, moderne L’Expression (11 Rue Maufoux), waar zo te zien en horen alle medegasten (ook) buitenlandse wijnkopers zijn… We eten de duurste poulet de Bresse ooit. Wel een bijzonder lekkere….

We eten de duurste poulet de Bresse ooit. Wel een bijzonder lekkere…

Maandagochtend is het nog steeds betoverend wit, dus alvorens naar Germain te gaan, eerst wat plaatjes schieten op het weggetje tussen Meursault en Puligny aan de voet van al die beroemde 1ers crus.

Even later bij Jean-François Germain in Meursault, is het tot onze verrassing dochter Lucie die voor het eerst de vatendans leidt, vader J-F is zichtbaar trots. Lucie heeft nét vanochtend de officiële aanvraag voor overstap bio ingediend, biodynamie is het doel, de 1ers crus zijn overigens al drie jaar BD. Door het overlijden van (o)pa Henri ‘l’éminence grise de Meursault’ 16 juni, uur voordat we bij J-F in de kelder zouden staan, hadden we 2020 nog niet kunnen proeven. Dat wordt nu ruimschoots goedgemaakt: wat een wijnen…, nog niet gebotteld maar al hoog genoteerd door Revue du Vin de France (91-97pt) en The Wine Advocate (90-97 pt). Ook van minieme (-70%!) oogst 2021 proeven we de hele serie door, nieuw: een stijlvolle rode Savigny 1er Cru, volgend voorjaar in dit theater.

Dochter Lucie leidt voor het eerst de vatendans.

Voldoende tijd om ‘thuis’ in Beaune wat te lunchen, de indrukken te laten bezinken en om 14.00 naar de straat over te steken waar we bij nieuwe caviste Avintures met mooie selectie natuurwijnen hebben afgesproken. We kopen een doos assorti met tien flessen van ons nog onbekende jonge producenten om thuis te proeven, altijd spannend…

Vervolgens door naar nieuwe kelder in Tailly van Domaine Frédéric Rossignol-Février (Volnay). Frédéric laat hele gamma 2020 van (net) op fles proeven. Kleine, geconcentreerde oogst, relatief laat geoogst.  De verwachtingen zijn hoog gespannen nadat we ze in juni van het vat hadden geproefd, later bevestigd door hoge scores in Vinous. China, Engeland, Canada, VS, België komen deze week op bezoek, wij trappen af, dus alle flessen gaan vers open. Alles wat steviger, compacter dan in juni door recente botteling. Eruit springen: 2020 Bourgogne Rouge Maison Dieux; Pommard Les Petits Noizons Cuvée Valentin; Volnay Clos de la Cave ; Volnay 1er cru La Carelle Sous la Chapelle. Buitengewoon interessant voor zijn prijs de gewone Bourgogne Pinot Noir, deze wijn inmiddels op voorraad genomen….

Frédérique Rossignol (r) en Marc Collard.

We eten s ’avonds bij Le Maufoux in Beaune, een mini-keten van bistrots behorende bij hoofvestiging Le Soufflot in Meursault. Geweldige wijnselectie voor ridicuul lage prijzen. Andere vestigingen o.a.in Chablis (doen we dinsdag aan…), wat te de denken van Chablis Dauvissat voor 45 euro, Pico voor 40, Raveneau 45… https://www.lemaufoux.fr/pdf/cartes-des-vins-le-maufoux.pdf. We gaan voor die van Raveneau. Goede wijn hoor de 2015, maar niet de mineraliteit van Dauvissat, noch het gulle van Pattes Loup. Smaken verschillen. Het eten is eenvoudig maar vers en goed, geanimeerde zaak ook vol wijngekkies, op het laatst laatst raken we in gesprek met zestal Fransen naast ons, we wisselen flessen uit en het wordt gezellig en laat met de hartelijke wijnboerfamilie Buisson uit Saint-Romain, afgesproken er een keer langs te gaan, pour le plaisir, ze hebben al twee importeurs.…

Koud (7 graden…) onder de grond bij Belles Lies.

Dinsdagochtend eerst naar oude baas, onverstoorbare BD-monnik Pierre Fenals van Maison En Belles Lies wiens wijnen eindelijk ook in Nederland erkenning krijgen. Pierre plukte in 2020 nog later dan Rossignol, in 2021 was hij pas eind oktober klaar… Het is ijskoud (7˚C) in de kelder, de sfeer warm. Deel 2020 al (uit plaatsgebrek) op fles, zo fijn kunnen natuurwijnen zijn: de opgewekte Aligoté; strakmineralige Monthélie Blanc; comfortabele Santenay Blanc; nog wat strenge Hautes Cotes de Beaune Rouge en adembenemende Aloxe-Corton. Van het vat o.a. (nieuw) superbe Saint-Romain Blanc en imposante Corton-Charlemagne. Bij thuiskomst meteen reservering voor het najaar gedaan, voorlopig hebben we nog 2019 van meeste wijnen.

Monnik Pierre Fenal: zo mooi kunnen natuurbourgognes zijn….

Gelijk door richting Chablis – sandwich boulangerie Meursault op schoot- naar Thomas Pico (Pattes Loup) in Courgis. Thomas goed gemutst, minder gestrest dan in juni, vertelt terwijl we na de binnenkort (pas na 2½ jaar opvoeding) te bottelen 2019 Chablis Vent d’Anges (open, gul, verleidelijk, floraal, volzacht) aan de ook bijna klaar zijnde 2018 1er Cru Beauregard Mise Tardive proeven dat riant ruime oogst 2018 zijn domein heeft gered: na rampzalig kleine oogsten 2016 en 2017 stond het water hem aan de lippen. Dat wijnen relatief duur zijn geworden heeft ook te maken – net als bij Ganevat – dat wijnen pas drie, vier, vijf jaar na de oogst gebotteld worden en op de markt komen….

Jonge, gedreven held Thomas Pico, sinds eerste oogst 2006 bij Vinoblesse.

We rijden naar dorp Chablis zelf om alvast intrek te nemen in de tot chambres d’hôtes (Alienor) omgebouwde (voormalig) Hotel de l’Etoile, we sliepen er al die eerste keer, ijskoude winter 1986. Vergane glorie met alle charmes die daar gelukkig ook bij horen. Nog geen 10 minuten lopen naar Vincent Dauvissat, die net uit de wijngaard komt: hele dag gesnoeid… Hij vraagt of het goed is in de keuken te proeven, hij heeft geen zin om weer de kou – nu die van de kelder – in te gaan. Natuurlijk, 2021 proeven we in juni wel en 2020 is op beide grands crus al op fles. Vroege (start al 31 augustus) oogst in 2020: strak, klassiek, fijne zuren, bescheiden alcoholpercentage, mooi doorkomende mineraliteit. Geweldige 1er Cru La Forest. In tegenstelling tot vorige bezoek in juni, lijkt hij niet in goede doen, is gehumeurd… Baalt van alle aandacht, de twintig mails/dag met bezoekverzoek of tot kopen van wijn. Ook verontwaardigd (terecht) over de hoge prijzen die internetcowboys voor zijn chablis durven te vragen…

Misschien juist omdat we elkaar zo lang (36 jaar) kennen durft hij zich zo te laten gaan, en dan beetje bij beetje ontdooit hij, en loopt weg om nog een blind te proeven ‘oudje’ op te graven. We noteren: goudgroen, langzaam ontplooiende geur (en smaak) van vanillestokje, humus, honing, ook iets groen nog, tere zuren, zachte lengte, beau, beau. Blijkt 2005 (jaar met pourriture noble) 1er Cru Sechet te zijn. Een mooie afsluiting van minitour Bourgogne… Nog fijn eten (en drinken) bij weer Le Maufoux, maar nu vestiging Chablis, en woensdag toch niet via de Champagne, maar direct naar huis. Ook daar werk te doen.

Het traditionele – meestal waterkoude – snoeien in januari, hier in Meursault.
De Wineglobe in de kelder van Frédéric Rossignol-Février