Vijftig jaar Vinoblesse? Heb ik wat gemist? Nee, Vinoblesse bestaat dit jaar 39 jaar, maar voorganger Jan van der Doef richtte al november 1974 zijn Kring van Ware Wijnvrienden op, door ons in 1986 als officiële wijnkoperij voortgezet met de naam Vinoblesse. Deze zomer hebben we de wijngidsen op het Vinoblesse Wijngids Platform gezet: het archief van vijftig (50!) jaar ware wijn. Op dit platform kun je bijna alle uitgegeven wijngidsen doorbladeren. Een reis door de tijd en wijnstreken…
Op wijnpad door de jaren heen
Wij hebben met veel plezier de oude gidsen al scannend doorgebladerd. De colums ‘Op Wijnpad’ geven een mooi tijdsbeeld, zoals deze uit 2001:
Vintasy
Jawel, jawel, daar is ie dan, onze website: www.vinoblesse.nl. Ga er eens rustig op bezoek en laat ons weten wat u er van denkt. Uitleg vindt u op bladzijde 8.
Elke wijn zijn plaats. Kom je laat thuis na een proeverij van vierentwintig rommelrosé’s bij Perswijn. Een zoele zomeravond, je bent moe, opkomende koppijn van de gesnoven zwavel terwijl je nog geen druppel wijn op hebt, waar heb je zin in? Keuze te over, de luxe van het vak, rood valt af, rosé hoeft vanavond even niet meer, in de ijskast een rits wit op scherp of open. Mooie bourgognes bijvoorbeeld… Het wordt de eenvoudigste van al, de witte Lastours, die gouwe ouwe gaillac, een paar uur eerder nog oneerbiedig door de saus gegoten, nu de lekkerste witte wijn ter wereld. Zuiver en verkwikkend. Weinig relatiever dan (de smaak van) wijn.
Nog iets. Met de huidige gentechnologie gaat er een nieuwe wijnwereld open. Tegen onkruidverdelgers resistente stokken (onkruid kan worden weggespoten, druif zelf overleeft), gistcellen zo gemanipuleerd dat de wijn zijn eerste en tweede gisting tegelijk ondergaat (spaart tijd, wijn kan eerder worden verkocht, kassa) of zo dat de wijn veel glycerol krijgt (rijpere druiven overbodig), enzovoort, enzovoort. Wie weet dat binnenkort (verse) druiven niet langer nodig zijn. Met wat enzymen, houtkrullen suiker, zuur: je komt een heel end. Net zoals banketstaaf en gevulde koek allang niet meer van amandelspijs worden gemaakt doch van witte bonen, en cacaofantasie in veel producten de plaats van chocolade heeft overgenomen, is de tijd rijp voor iets als ‘vintasy’. Lijkt op wijn, is het niet. Who cares… In ieder geval is het zaak dat op een etiket te lezen wat voor boer of fabriek zoal in uw glas heeft verstopt.
Basta. We hebben weer flink wat rondgereisd. We waren in Italië, de Bourgogne, Bordeaux, Elzas, Rhône, Languedoc, Loire en zelfs in Parijs voor een verticale proeverij champagne de Sousa. Na veel proeven, herproeven, wikken en wegen, schikken en glazen legen, bij deze onze vanouds onverbiddelijk strenge selectie voor het najaar. Ruim honderd WIJNEN. No vintasy bij Vinoblesse…
Zoekfunctie
Leuk is de zoekfunctie onderaan de pagina: zoek op Ganevat en je ziet dat we zijn wijnen voor 2009 (gids 71) voor het eerst hebben aangeboden. De echte gouwe ouwe zoals Dauvissat en Carillon zijn lastiger te vinden omdat van der Doef destijds de namen van de producenten niet vermeldde, bang om ze kwijt te raken aan een minder goedwillende collega. Maar blader gerust door de eerste edities van de wijngids en u vindt bijvoorbeeld in gids nummer 3 uit 1975 de Chablis La Forest 1973. (Ja echt, Vinoblesse is al vijftig jaar importeur van de chablis van Dauvissat).
Los van dit nostalgisch vermaak kan je op het platform ook de actuele jaargids en het nieuwe supplement raadplegen. Bij deze twee nummers zijn de wijnen clickable gemaakt: het programma opent dan in een apart tabblad de betreffende wijn op onze ‘gewone’ website, waarbij die direct kan worden besteld. En zo zie je gelijk welke jaargangen op voorraad zijn.
Wij wensen je veel lees- en tijdreisplezier, en staan natuurlijk open voor vragen en opmerkingen…
Let op: de gidsen zijn clickable op het: Vinoblesse Wijngids Platform