Sluiten
Sluiten

Cascina Roccalini

Paolo Veglio

Vondst drie (tip van Ezio: als je écht mooie barbaresco wil proeven) Paolo Veglio. Zijn Cascina Roccalini is al 200 jaar van de familie. Hij is de eerste die wijn zelf bottelt. De akkers nebbiolo, alle rond het huis, staan op fameuze Sant’Agata-mergel. Hij blijkt groot Ganevat-fan, diens werkwijze een bron van inspiratie. Geen rvs in de kelder maar cementen cuves voor fermentatie, houten foeders voor opvoeding. De (biologische, natuurlijke) wijnen hebben de finesse en fluwelen elegantie die aan mooie vosne-romanée doen denken. Kruidig, mineraal, fruit, fraîcheur, kabbelende lengte. De Langhe Nebbiolo is in feite een jong, op het fruit gebottelde barbaresco: fijn aards-floraal, volslank, verkwikkend energiek ondanks soms forse alcoholgehalte. De Barbaresco is een grote wijn: enorm kruidig, rijp rood fruit, elegant en intens krachtig en machtig tegelijk. Heeft na botteling nog een paar jaar nodig. Een ontdekking.

Opgericht door
Familie Veglio
Aan het roer
Paolo Veglio sinds 1993, sinds 2004 wijn op domein gebotteld
Bij Vinoblesse sinds
Oogst 2016
Soort teelt
Biologisch
Aantal hectares
9
Druivenrassen rood
Nebbiolo
Leeftijd stokken
15-50 jaar
Terroir
Sant'Agate klei

Paolo's wens: Roccalini zelf bottelen

Barbaresco in de heuvels van de Langhe in Piemonte

In het hart van de Langhe, in de gemeente Barbaresco, ligt Località Roccalini: het historische bezit van de familie Veglio. Generaties lang werden de druiven verkocht aan gerenommeerde huizen, waaronder Bruno Giacosa in Neive.

Binnen de familie was er lange tijd weinig interesse om zelf wijn te maken — behalve bij Paolo. Op zijn vijftiende raakt hij gefascineerd door een glas Freisa, een ervaring die zijn leven zou bepalen. Hij wil alles weten over wijn en loopt stage bij bevriende wijnboeren in de streek. Vastbesloten om van de familiewijngaarden zelf wijn te maken, gaat hij oenologie studeren. Na zijn afstuderen in 2003, bottelt hij in 2004 zijn eerste eigen wijn onder het label Cascina Roccalini.

 

Wijnbouw & vinificatie

Wijngaarden in de cru Roccalini

Hij kiest voor natuurlijke wijnbouw en vinificatie. Geen herbiciden of chemische bestrijdingsmiddelen in de wijngaard. In de kelder geen toevoegingen behalve een beetje sulfiet voor botteling. Vergisting in betonnen cuves, met een lange schilinweking van 60 dagen, onder een cappello sommerso (ondergedompeld schilbezinksel). De rijping vindt plaats in grote botti van 30 hl, gemaakt van Slavonisch eiken. Paolo kiest zelf het hout uit waaruit zijn vaten worden vervaardigd — een samenwerking met de Italiaanse bottinaio Mittelberger. De wijnen worden ongeklaard en ongefilterd gebotteld.

Oppervlakte

De azienda telt 9 hectare wijngaard, waarvan er  binnenkort naast de vijf waarmee hij begonnen is, vier extra in productie komen. De totale productie bedraagt nu ongeveer 24.000 flessen per jaar, 50/50 verdeeld over Barbaresco en Langhe Nebbiolo. Het zijn elegante, precieze wijnen natuurwijnen, met een zuivere terroirexpressie. Sinds 2010 is de cru Roccalini officieel erkend als aanvullende geografische aanduiding binnen het productievoorschrift.

Cru Roccalini

Cru Roccalini

De cru Roccalini is een specifiek wijngaardgebied (menzione geografica aggiuntiva, MGA) binnen de Barbaresco DOCG, gelegen in de gemeente Barbaresco zelf. Deze cru is sinds 2010 officieel erkend, toen het Barbaresco-productiereglement geografische aanduidingen invoerde, vergelijkbaar met de climats in Bourgogne.

Ligging: op een heuvel direct ten zuiden van het dorp Barbaresco, grenzend aan de cru’s Ovello en Ronchi. De wijngaard heeft een relatief open, goed geventileerde ligging met uitzicht op de rivier de Tanaro.

Hoogte: tussen circa 240 en 270 meter boven zeeniveau.

Bodem: opgebouwd uit de typische Marne di Sant’Agata fossili — een compacte maar goed drainerende kalkrijke mergel, die wijnen levert met finesse, structuur en goed bewaarpotentieel. De mergel is hier blauwgrijze, wat meer elegantie en zijdeachtige mondgevoel geeft.

Expositie: overwegend westelijk tot zuidwestelijk, wat zorgt voor een gelijkmatige, trage rijping van de nebbiolo.

De familie Veglio bezit de alle 3,5 hectare van Roccalini, wat de cru tot een zeldzame monopole maakt binnen Barbaresco.

Opgericht door
Familie Veglio
Aan het roer
Paolo Veglio sinds 1993, sinds 2004 wijn op domein gebotteld
Bij Vinoblesse sinds
Oogst 2016
Soort teelt
Biologisch
Aantal hectares
9
Druivenrassen rood
Nebbiolo
Leeftijd stokken
15-50 jaar
Terroir
Sant'Agate klei