Sluiten
Sluiten
Screenshot
Nieuwsbericht

Ferme Saint Martin: Meeslepend Oranje

22 april 2023
Screenshot

Zelfs bij wijnen merk je het, schrijft importeur Vinoblesse in zijn watertandend lekkere nieuwe wijngids. Rood is niet meer uitgesproken rood, wit krijgt kleur onder de naam orange wine (anders dan traditionele witte wijn niet gemaakt van louter druivensap, maar vergist met de schillen erbij) en rosé is soms bijna bleekneuzerig wit. Lhbtiq, wat u zegt. Non-binair.

Niet dat ze bij Vinoblesse ineens modieus zijn gaan doen. Vinoblesse doet al wat het doet sinds ik ze decennia geleden met m’n studentenproefclubje ontmoette, op hun zolderverdieping in de Amsterdamse Pijp. De Titaantjes van de wijn. Ontdekkers van eigenwijze, karaktervolle wijn. Daar zitten onbekende streken bij, revolutionaire inzichten, maar ook nieuwe generaties uit Bourgogne en Bordeaux. Wat telt is de kwaliteit.

Zoals bij de orange wine van Saint-Martin: van druif roussanne mét schilinweking, voor het oranjeeffect, en clairette en grenache blanc zónder, voor het zonnig kruidige Zuid-Franse-witte-wijn-effect. Eindelijk een orange wine waarbij je niet beleefd ‘interessant’ prevelt, maar die je oprecht laat genieten, spannend en meeslepend lekker. Het beste van twee werelden.

Bron: Nicolaas Klei in Elseviers Weekblad 22 april 2023