Sluiten
Sluiten
Nieuwsbericht

Gamay, een ondergewaardeerde druif

17 juli 2023

Hilary Akers, in Het Financieele Dagblad

“Gamay, dat is toch die druif die roemloos ten onder is gegaan in goedkope wijn? Ja, dat is de gamay. Maar er is ook een andere gamay, weet Hilary Akers, in spannende wijnen, met veel sap en bite.

Wat vandaag opvalt bij gamay, is dat het houtgebruik terug van weggeweest is. Een van de redenen daarvoor is de instroom van wijnboeren uit de Bourgogne met hun eigen gebruiken. Land is nog altijd goedkoop in de Beaujolais en wie het avontuur zoekt, kan er goed terecht. Dat betekent dat gamay steeds serieuzer gaat smaken. Het doet me weleens denken aan koks die de pure smaak van het product roemen, maar het intussen wel in iets onherkenbaars veranderen. Toch zijn er nog nooit zoveel fantastische wijnboeren geweest in de Beaujolais en omstreken. Kiezen is ondoenlijk, maar hier zijn er vier.

In de Coteaux du Lyonnais (op de hellingen rond Lyon) maakt Guillaume Clusel, van Clusel-Roch, zijn Les Traboules 2021. Een verbluffend mooie, pittig-peperige wijn met de geur van verneveld kersensap vermengd met tijm. Hij smaakt sappig, mineralig, heeft een tikkie tannine, wat hem in de mond net dat verrukkelijke strenge, hartige beetje bite geeft, dat je opwekt uit elke lethargische dip.”

Lees het volledige artikel: FD samenleving 15 juli 2023