Sluiten
Sluiten

Enrica Camarda

Enrica Camarda

Zaterdag: op naar Enrica Camarda iets buiten Passopiscario waarvan we (na tip van vriendin die in 2024 tijdje op Sicilië werkte en haar wijn in Catania proefde) thuis monsters van eerste oogst 2022 hadden geproefd. Niet perfect, maar wel zo intrigerend, spannend, authentiek dat we er bij gelegenheid graag langs wilden gaan. Wel nu, vandaag dus…. Na aankomst en kennismaking, Enrica (33) is wat verlegen, ook blij verbaasd dat we helemaal uit Nederland naar haar toe zijn gekomen, kunnen we meteen weer de auto in, de hare, een oude 4×4 om hobbelend en schokkend naar haar paradiso te gaan. Om straks beter de wijnen te kunnen snappen.

Een sereen oerbos

Een wijngaard van 1ha wortelechte stokken, rond 1900 door overgrootvader aangeplant, met naast nerello mascalese en carricante andere variëteiten als catarratto, grecanico, minnella bianca, inzolia, muscati duni, nerello cappuccio, minnella nera, grenache. En ook oude olijfbomen, fruitbomen en –struiken, kruidige vegetatie tussen de oude knoesten. Een sereen oerbos… Enrica legt uit dat rond de Etna oude en jonge stokken evenveel opbrengen, altijd ongeveer 1 kilo/stok. Dus weinig reden om wijngaard te vernieuwen. De druiven van werden tot aan 2022 grotendeels verkocht aan de handel, de rest behouden om wijn voor de familie te maken.

Wit dat doet mijmeren

In het piepkleine keldertje proeven we de drie wijnen, alle spontaan vergist, niet geklaard, noch gefilterd. De eerste, de witte Suspirannu 2024 komt van gepachte maar zelf (bio) bewerkte jonge carricante op 700m: slank, straks, schoon, het rokerige kruidige van de Etna, niet complex, wel gevaarlijk drinkbaar. Dan de Numeru Setti 2024 (12◦) een fieldblend van de 130 jarige wijngaard, carricante zet de toon, catarratto, grecanico, minnella bianca, inzolia, muscati duni met 24 uur schilweking, maken er een symfonisch gedicht van. Wit dat doet mijmeren. De Rosso Fermento 2023 (op cement opgevoed) met naast nerello mascalese, ook nerello cappuccio, minnella nera, grenache, is energiek, met kersen, een waaier aan specerijen, paddenstoel (porcini!), rustige, fijn rokerige finale. We maken ook nog even kennis met mama en papa, reuze trots op hun dochter…