Saumur Puy Notre Dame, Tête de Lard 2019
Manoir de la Tete Rouge

Saumur Puy Notre Dame, Tête de Lard 2019

Loire

De afgelopen jaren naarstig gezocht naar versterking van de rode Loire-brigade, veel goeds geproefd, maar elke keer weer: net niet écht onze smaak. Geduld en zoeken nu beloond met de biodynamische (Biodyvin) wijnen van Manoir de la Tête Rouge in (cru) Puy Notre Dame. Eigenaar (sinds 1995) Guillaume Reynouard maakt op dit 17e-eeuwse domein op de top van dorp Puy Notre-Dame wijnen naar ons hart: oprecht, zonder toevoegingen (behalve iets sulfiet bij bottelen) of fratsen, maar niet in laissez-faire stijl vervallend. Biodiversiteit, respect voor de natuur en authenticiteit van de aldus verkregen wijnen staan bij Guillaume voorop. Bodem van klei met flink veel kalk, wat de wijnen een fijne, vitale verticaliteit geeft, ook nu met de alsmaar warmere zomers.


2019 Saumur Puy Notre DameTête de Lard’ is  serieuze materie: oude stokken, lange lagering (op hout), rokerig, geconcentreerd, slank, gespierd, complex, versmolten tannines, lengte. Gaat (ook) járen mee. Un panache fantastique (RDVF) en 93/100 Wine Advocate.


Waar instap Saumur Rouge Bagatelle le grand charmeur uithangt, is grote broer 2019 Saumur Puy Notre DameTête de Lard’ serieus en verfijnd, wijn die zich met de mooiste uit de streek kan meten. Oudere stokken, langere lagering (en deze wel op - oud- hout), rokerig, geconcentreerd, paddenstoel, ceder, slank maar gespierd, veel sap,complex, versmolten tannines, opmerkelijke lengte. Eleganter dan de 2017 die inmiddels op is. Kan (desgewenst) ook nog járen de kelder in. Tien, twintig? Aanbevolen!


93pt Wine Advocate oktober 2021 (over de 2018): It is a concentrated, enormously juicy and fruity-intense red wine with a velvety texture and fruit aromas of blue berries, blackcurrants, elderberries and cowberries. The soft tannins are completely interwoven with the viscous texture of this very particular red that is so soft, sweet and fruity, as if it were still fermenting. Lees verder


Rebecca Gibb 87pt oktober 2021: The 2018 Saumur Puy Notre Dame Tête de Lard is a biodynamic wine that features incredible depth of color and an intriguing herby nose filled with fennel as well as olive and balsamic; all that seems to be missing is the leg of lamb. The palate is soft and tender, but over the course of its journey through your mouth, its structure becomes more evident: an abundance of chalky tannin combines with the sinew of acidity to create a firm finish that will reward pairing with that leg of lamb, or several years in bottle. The lengthy finish is scented, spiced and savory.


Vinificatie: druifeigen gist, zes weken maceratie, geen toevoegingen. 12 maanden rijping op (gebruikt) Frans eiken. Vier maanden op beton. Voor bottelen wordt een minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd. Serveer op keldertemperatuur (12 à 15 graden). Liever niet karaferen.

Status: Te bestellen

€ 19,50



Voeg toe aan
mijn bestelling
Kenmerken
Code 50519
Aantal flessen per doos 6
Biologisch Certificaat Ecocert
Biodynamisch certificaat Biodyvin en Renaissance des Appellations
Wijntype Rood
Smaaktype Vol en rijk
Soort Teelt Biologisch-Dynamisch
Sulfiet Vin Nature
Vin Nature Ja
Alcohol percentage 12,6 - 14%
Herkomst AOC Saumur Puy Notre Dame
Op dronk Nu-2026
Geschikt voor veganisten Ja
Druiven cabernet franc
Vinificatie gebruikte barriques
Terroir Kalkhoudende klei uit het turonien
Bewaaradvies 4-15 jaar na oogst
Culinaire combinatie Curry, specerijen, gegrilld vlees
Bijzonderheden Cru van Saumur