Poulet à l'ail
Wild & gevogelte
Ingrediënten:
Voor 4 personen:
3 els zuivere olijfolie
15 g ongezouten boter
1 kip van ongeveer 2 kg in stukken gesneden, op kamertemperatuur
zout en vers gemalen zwarte peper
40 ongepelde teentjes knoflook
25 cl droge witte wijn, bijvoorbeeld Riesling
1 teentje gepelde knoflook
2 el cognac
handje peterselie
Recept:
Verwarm de olie en de boter in een grote steelpan van ongeveer 30 cm doorsnede. Als u niet beschikt over zo'n grote steelpan kunt u ook 2 pannen gebruiken en de hoeveelheid in tweeën delen. Doe ruim peper en zout over de kip. Als de olie en boter goed heet zijn - de olie mag niet gaan roken - bakt u de stukken kip in ongeveer 5 minuten aan beide kanten goudbruin. Zorg ervoor dat de kip niet aanbrandt. Draai het vuur wat lager en doe er nu de ongepelde teentjes knoflook bij. Zorg ervoor dat ze onder de kip liggen op de bodem. Schud de pan wat en bak de teentjes in ongeveer 10 minuten goed bruin. Giet nu langzaam de wijn in de pan en schrap de aanbaksels van de bodem. Kook de kip in 10 minuten zonder deksel op de pan door. Terwijl de kip kookt, roostert u de sneetjes stokbrood. Snijd de gepelde teen knoflook in tweeën en wrijf hiermee het brood aan twee kanten in.
Verwarm nu de cognac in een klein pannetje op een half hoog vuur ongeveer 25 seconden. Steek de cognac aan met lucifer en giet het mengsel over de kip. Denk erom dat u de pan goed heen en weer schudt zodat de vlammen gedoofd worden. Kook de kip nog 2 of 3 minuten door en schud de pan wat. Verdeel het brood over de borden en leg de stukken kip erop. Giet daar de saus uit de pan overheen. Versier de borden met wat peterselie.