Pannenkoekje met schapenkaas en groente

Groenten

Ingrediënten:
400 g verse (wilde) spinazie  
350 g verse ricotta  
200 g pecorino (ik gebruikte veel minder)  
2 courgettes  
een worteltje  
een prei  
room of melk  
een ei (facultatief)  
Grana Padano, parmezaanse of pecorino; geraspt  
knoflook  
olijfolie  
zout  
 
Pannenkoekenbeslag:  
250 g meel (liefst een mengsel met boekweit)  
7 dl melk  
1 ei  
zout  
 
Het is de bedoeling om zes pannenkoekjes te vullen met een groentemengsel en deze op een bedje van spinazie in de oven te gratineren.

Recept:
Verwarm de oven voor op 200 graden.  
 
Maak beslag en bak 6 pannenkoeken. Geen wagenwielen, ook geen crêpes. Gewoon pannenkoeken.  
 
Vulling:  
Was de spinazie en snijd hem fijn. Meng met wat olijfolie, een fijngehakt teentje knoflook - of een stukje daarvan - en zout & peper door de spinazie. Laat slinken in een (Tefal-)koekenpan en leg dit mengsel in een ovenschaal. Schenk hier een scheutje melk of slagroom over.  
 
Maak de groente (courgette, wortel, prei) schoon en snijd ze in kleine stokjes (een soort dikke julienne of een kort, dun patatje). Gaar ze in een koekenpan met wat olijfolie.  
 
Meng de ricotta met de pecorino en het ei.  
Variatie: wel of geen ei, alleen eidooier of twee eidooiers, 200 gram pecorino of twee, drie eetlepels. Ricotta of crème fraîche, alles afhankelijk van wat je in huis hebt en hoeveel calorieën jij en/of je gasten willen hebben. Ik gebruikte zure room met 10% vet met daar wat parmezaanse kaas door (2 eetlepels) en dat was ook heel lekker. Een goede laag ricotta zal meer vulling geven en dus een vollere smaak, ga ik de volgende keer proberen.  
 
Spatel dit mengsel over de pannenkoeken. Doe daar een laagje groente over en rol de pannenkoek op. Leg ze op het spinaziemengsel in de ovenschaal. Strooi wat Grana Padano of Parmezaanse erover en laat ze ongeveer 10 minuten in een over (200 graden) gratineren.  
 

Lekker met:
Bij dit recept raden ze een frisse wijn met sauvignon aan. We probeerden de 2004 Sauvignon de Touraine van Pre Baron. Deze was iets te groen voor het gerecht. De Elegante zou beter passen, helaas was deze net op. We proefden ook een hoogaangeschreven Verdicchio di Castelli di Jesi. Deze was iets te zoet. Onze eigen Collestefano komt pas volgende week (14 maart 2005) binnen, maar die gaan we er ook bij proberen. We proefden er ook de 2000 Vintage Tunina van Jermann bij. Een cuvée uit Collio. Ging aardig, maar deze wijn werd, o.i. voor dit gerecht ook iets te veel door de sauvignon gedomineerd.