Entrecôte dix sur dix

Vlees

Ingrediënten:
Recept voor 4 personen  
Ingrediënten voor de saus:  
2 middelgrote uien  
50 g boter  
krap 6 el wijnazijn  
1 dl Beaujolais Villages  
2 g gekneusde peperkorrels  
½ el tomatenpuree  
1 takje tijm  
grof zeezout  
 
Overige ingrediënten:  
12 dunne entrecôtes à ca. 75 g
zout  
peper  
20 g boter  
2 el maïs- of zonnebloemolie  
kervel en bladpeterselie  
dragon  
 

Recept:
Bereiding van de saus:  
Schil de uien en hak ze fijn. Verhit 20 gram boter in een ondiepe pan en laat de uien hierin zachtjes fruiten, onder voortdurend roeren, tot ze glazig zijn (ca. 5 minuten).  
Voeg de azijn toe, roer goed om en laat het geheel inkoken tot alle vloeistof verdampt is.  
Giet de wijn erbij, voeg gekneusde peperkorrels, tomatenpuree, tijm en een weinig grof zeezout toe en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen (zet de pan eventueel op een vlamverdeler). Er moeten circa 3 eetlepels saus overblijven.  
Verwijder het tijmtakje en voeg, al roerende, 20 gram boter toe.  
Breng de saus op smaak en houd hem warm, maar laat hem vooral niet meer koken.  
 
Bereiding van de entrecôtes:  
Vraag de slager bij voorkeur om van een stuk entrecôte tussen de 3e en de 4e rib 12 dunne entrecôtes van circa 75 gram te snijden. Verwarm 4 grote borden.  
Bestrooi de entrecôtes met een weinig zout en peper.  
Verhit 20 gram boter met 2 eetlepels olie in een grote koekenpan. (De toegevoegde olie maakt een grotere verhitting mogelijk, waardoor het vlees sneller dichtschroeit.)  
Bak de entrecôtes snel in het dampend hete vet: 10 seconden aan de ene kant, keer ze om zonder erin te prikken en schroei de andere zijde eveneens in 10 seconden dicht.  
Afhankelijk van het formaat van de pan zult u het vlees in etappes moeten bakken. Leg de gebakken entrecôtes in de tussentijd op een omgekeerd bord in een goed voorverwarmde schaal.  
De hele operatie moet zo snel mogelijk gebeuren, opdat het dun gesneden vlees niet overgaar wordt.  
 
Het opdienen:  
Leg op elk goed voorverwarmd bord 3 entrecôtes en bedek deze met een laagje warme saus. Bestrooi het geheel met kervel-, peterselie- en dragonblaadjes.  

Lekker met:
De zoetgebakken uien smaken lekker met een rode bourgogne.