Reisverslagen 2015

Alle reizen van 2015 gebundeld: expeditie midden Italië, fotoverslag rondje Frankrijk, Tjitske op studiereis deel 1 en 2, weekend Piëmonte, bezoek aan Nicoletta Bocca, herbstreise Pfalz-Elzas-Pfalz.

Expeditie midden Italië
Eind april samen een giro Toscana, Umbria, Lazio gemaakt.  Na late want verlate (weer....) landing zaterdagmiddag op Pisa, gelijk door Gabriele Buondonno in Castellina in Chianti. Met Gabriele werken we al vanaf begin Italiaanse avontuur in 1999. Als altijd verkijken we ons op het laatste kronkelige stuk, mooi dat Toscane, maar opschieten doe je er niet. We komen bovendien van de verkeerde kant, zodat laatste 6 km onverhard, kuilig, stoffig en stapvoets gaan. Om 19.00 zijn we er dan in zacht, winderig avondzonnetje. Na installatie in aan huis grenzende agriturismo, meteen proeven. 
Lees verder

Fotoverslag rondje Frankrijk juni 2015
Lees verder

Tjitske op studiereis deel 1
augustus 2015
Over natuurlijke wijn en biodynamie
April 2015 in Lazio: Wanneer we in het voorjaar bij Marco Carpineti op bezoek zijn, informeert hij uitgebreid naar onze gedachtes over biodynamie (BD). Marco heeft een lezing van Nicolas Joly bijgewoond en is geïnspireerd door zijn verhaal. Hij wil graag geheel biodynamisch én met het paard werken. Het liefst zou hij met ons naar Pontet-Canet in Bordeaux gaan, om van Jean-Michel Comme de ins en outs over het werken met paarden te horen.

Ondertussen in Baarn…. Broed ik (Tjitske) op een wat langer verblijf in Frankrijk. Om me meer te verdiepen in het begrip ‘natuurlijke wijnen’. Ik merk dat veel wijnliefhebbers geïnteresseerd zijn in het onderwerp biodynamie, maar dat er nogal wat onduidelijkheid over bestaat. Ik zou graag iets willen schrijven waaruit de toegevoegde waarde blijkt, en willen aantonen dat kwaliteitsbewuste wijnboeren de methode niet zonder meer toepassen, maar juist zorgvuldig uitzoeken wat positief werkt in hun wijngaard. Lees verder

Tjitske op studiereis deel 2
Over Ganevat en Vin Naturel
Mijn juni-reis naar Frankrijk is bedoeld voor rust en verdieping. Ik heb een caravan in de Vaucluse geboekt en een week in de Auberge du Cèdre in de Languedoc. Strategische plekken te midden van een aantal voor mij bekende en inspirerende biodynamische wijnboeren. Ik neem voor de zekerheid nog wat te lezen mee: mijn reis-bibliotheek. Op weg naar het zuiden doe ik een paar wijnbezoeken. Vrijwel overal kom ik paarden in de wijngaard en amfora’s in de kelder tegen….. Alsof ze me opwachten…
Lees verder

September 2015
Weekend Piëmonte
Langs Ferdinando Principiano, september 2015
Afgelopen weekend verbleven we in Piëmonte, waar ze dit jaar vroeg zijn begonnen met oogsten. De dolcetto en meeste barbera zijn al binnen, het is nu wachten tot de nebbiolo rijp genoeg is. Hoewel de kwantiteit aan de lage kant is, is men over het algemeen enthousiast over de kwaliteit.
Lees verder

Oktober 2015: Bezoek aan Nicoletta Bocca
Alweer de laatste dag van (extra) lang weekend Piemonte. En wat voor dag. Helderder kan niet. Bij het ontbijt (buiten!) in onze agriturismo net buiten Dogliani zien we plots (gisteren, hoewel toch ook onbewolkt, leken ze verdwenen…) de maritieme Alpen stralen, tastbaar zijn ze welhaast terwijl ze toch zo’n 80 km ver liggen. Als een beschermende kraag om de wijngaarden van Piemonte. 
Lees verder

Oktober 2015
Herbstreise Pfalz-Elzas-Pfalz
Eerste stop: Heiner Sauer in het ‘warme’ zuiden van de Pfalz, Autobahn tot aan Landau dicteert de navigatie, maar na meermalen Stau door wegwerkzaamheden, nemen we 20 km eerder een Ausfahrt voor nog een slingerstukjeWeinstraße.
Lees verder