Artikelen over Natuurwijn 2015-2019

Glouglou moe?
Marc Collard Augustus 2019
Lang maar vrij opvoeden versus niet opvoeden: twee uitersten in de wereld van natuurlijke(r) wijnen. In de grote steden helemaal hip: glouglou onder de vlag vin nature: onopgevoede jonge wijnen van (te) vroeg geplukte druiven, op hun best: fris, makkelijk, geen tannines, laag van alcohol, nauwelijks sulfiet. Het zijn de piepkuikens onder de wijnen, gemaksdrankjes. 
Lees verder

Natuurwijnboeren - Van tegenpartij tot innovatieve beweging
Han Sjakes in Arts en Auto mei 2019

Een kleine, maar groeiende groep dissidenten in de wijnwereld ziet af van elke kunstmatige toevoeging en correctie bij de wijnproductie. Natuurwijn, vin naturel. Een vorm van regressie met innovatieve effecten.
lees verder

Vins naturel: de gele hesjes van de wijn?
Tjitske Brouwer Februari 2019
Terug uit Montpellier en bezoek aan Millésime Bio en de diverse alternatieve beursjes rondom, waar ook vins naturels op de proeftafels staan. De consument begint erom te vragen, er is ‘een markt’ voor. Alleen is het – zeker voor de meeste inkopers - nog steeds niet helemaal duidelijk waar de term precies voor staat. Ja, het zijn wijnen zonder toevoegingen maar moeten ze ook funky zijn?
Lees verder

Over natuurwijn... Oftewel Vin Naturel
Tjitske Brouwer oktober 2015
Vin Naturel is voor sommigen de Nec Plus Ultra van de wijnbeleving voor anderen mislukte wijn met aroma’s van appelsap, lijm en paardenstal. Wijnliefhebbers debatteren over typiciteit, drinkbaarheid, oxidatie en reductie. Moet je om vin naturel op zijn merites te kunnen beoordelen genoemde geuren en smaken voor lief nemen? Of mogen we ook kritisch zijn? Wat bezielt boeren eigenlijk om op deze manier wijn te maken. Hoe is het ontstaan? Of werd wijn vroeger altijd zo gemaakt? Is een vin naturel biodynamisch? Kun je een vin naturel aan het etiket herkennen? Legio vragen behoeven een antwoord.
Lees verder

Perswijn Oktober 2014
Job Seuren over Vin Naturel
De mooie natuurlijke wijnen zijn de boter en room, de steenoven en de sukade van de wijnwereld. Ze zijn er weer volop en voegen iets toe aan het smaakpalet van wat er aan wijnen bestaat.
Lees verder