Sluiten
Sluiten
Nieuwsbericht

Proefkrant

07 juni 2024

Tijdens de proeverij van Vinoblesse bij Scheepskameel in Amsterdam stonden zo’n 75 wijnen op de proeftafels. Wij proefden een ruime selectie en lichten enkele producenten nader toe, waaronder Château Pech Redon; eigenaar Christophe Bousquet was een van de speciale gasten op deze dag. Proefnotities Jan van Lissum

Cantina di Torra, Corsica

Nicolas Mariotti Bindi keerde na een studie rechten in Parijs terug naar zijn geboorte-eiland Corsica en besloot wijn te gaan maken. Na de fijne kneepjes van het vak geleerd te hebben in Beaujolais en op Corsica bij Antoine Arena en, als wijngaardmanager bij Domaine Leccia, kreeg hij van Henri Orenga de Gaffory vijf hectare aan wijngaarden in Patrimonio aangeboden. Zijn eerste oogst was in 2007. Nicolas werkt biologisch en bezit sinds 2015 een eigen wijnkelder. De wijnen worden opgevoed in tanks van beton en rvs en in betonnen eieren. Behalve minimaal sulfiet wordt er niets aan de wijnen toegevoegd.

Domaine Rossignol-Février, Bourgogne

Historisch familiedomein in Volnay, momenteel gerund door Fréderic Rossignol, de vijfde generatie. Zijn zoon Valentin staat klaar om de leiding over te nemen en maakt inmiddels ook zijn eigen wijnen. De familie bezit 7,5 hectare aan wijngaarden die sinds 2013 biodynamisch gecertificeerd zijn. De meeste percelen liggen in en rond Volnay, daarnaast staan er stokken in Pommard, Beaune en Meursault. De nadruk ligt op elegantie en finesse, passend bij de stijl van Volnay. Fermentatie vindt op aanraden van Valentin meer en meer plaats met (deels) hele trossen en het houtgebruik blijft beperkt tot minimaal 1 of 2 jaar oude eiken vaten. Alleen de witte wijnen worden licht gefilterd.

Château Pech Redon, La Clape, Christophe Peyrus

Château Pech Redon, Languedoc

Château Pech Redon van Christophe Bousquet ligt hoog op het massief van La Clape, de bekende cru van de Languedoc. Het microklimaat is hier warm en droog, met koele nachten, de bodem is rijk aan kalk, en de druiven rijpen laat en geleidelijk. Christophe is sinds 2022 voorzitter van de AOC Coteaux-du-Languedoc en treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader Jean-Claude. Zijn zorgvuldig gemaakte biologische wijnen weerspiegelen perfect het terroir en het klimaat.

Ook geproefd:

Marc Tempé, Marco de Bartoli, Domaine Flo Busch

U kunt hier hele artikel en de proefnotities lezen.