Wine Life: The Champagne Issue

December 2016

De wijngaarden van Barbichon in de winter

Bron: WineLife nummer 45 December – Januari 2017:

In de fles geboren bubbels
Magda van der Rijst proeft samen met Niek Beute

“Wijnverkopers werden uitgenodigd hun lekkerste mousserende wijn in te sturen. Die mocht overal vandaan komen, als hij zijn bubbels maar had gekregen door een tweede vergisting in de fles zelf. Dus gemaakt volgens de methode traditionnelle. Oké, Krug zat niet bij de inzendingen. En veelvoudig WINELIFE-winnaars Bollinger en De Sousa dit jaar evenmin, maar verder is er wel heel veel over onze tongen gegaan. Van eenvoudig en speels tot serieus en complex.”

**: uitblinker in eigen stijl en kwaliteit. Vaak net even anders:

Champagne Robert Barbichon et Fils, 4 cépages, Brut Réserve **
Niet nerveus, niet heftig én niet strak. Wel droog en fris, maar net iets sappiger dan veel andere Champagnes. Dat zit ‘ m in zijn herkomst uit het warmere, zuidelijke deel van de streek. En in de blend van 4 druivenrassen. Hapje erbij en babbelen maar. Meer informatie.

Cava Bodegas de Can Suriol del Castell, Azimut **
Saaie, ingedutte toestand? Azimut schudt elke vezel wakker. Verfrissend, verkwikkend, energie gevend. Voor zo, en als aperitief. Meer informatie.

Bubbels van de Boer
Door: Evelijn van Heuven

Eenvoudige Familiebedrijfjes
Bij de kleinere Champagneboeren gaart het allemaal heel anders. Het zijn eenvoudiger wijnhuizen, vaak familiebedrijfjes, die door immens hard werken hun Champagnes op de markt kunnen brengen. Zij hebben geen bakken met geld om campagnes te voeren en op rode lopers aanwezig te zijn. Nee, zij moeten hun weg op heel andere wijze naar de uiteindelijke consument (jij?) vinden. Vaak gebeurt dit via gepassioneerde importeurs die, op bezoek in de streek, voor deze Champagnes vallen en ze vervolgens in hun thuisland op de kaart proberen te zetten. Ook in Nederland gebeurt dit steeds meer en ook hier stuiten we dus in de wijnrekken op mooie pareltjes van kleinere Champagnehuizen.

Bijzonder aanbevolen :

De Sousa, Champagne Grand Cru Réserve Blanc de Blancs Brut
Chardonnay 100%
De geuren trekken je het glas in. Rijkere stijl dan de meeste blanc de blancs: spijs, toast, marmelade, cacao, hooi, honing en citrus. Fijne, zachte mousse. Meer informatie.

Ook een 9 in De Grote Hamersma 2017:
Verrukkelijke, creamy, wat rijkere stijl. Rijp geel fruit, amandelzachtheid, mildfris en lichtrokerig afdrinkend. Vorig jaar geproefd en hij werd weer ingezonden. Dankbaar in ontvangst genomen, herproefd, notities gemaakt, tot de constatering gekomen dat alles nog steeds bij het oude was en de rest voor de double check eens lekker opgedronken met mevrouw Hamersma.