Perswijn over wijnen met schilcontact

Bij Pedrotti in Trentino, ze  maken zowel chardonnay als nosiola met schilcontact

Wijnen met schilcontact

"Zoals opvoeding op de lie in de mode kwam, en macération pelliculaire, zo zie je nu geleidelijk aan steeds vaker witte wijnen die zijn gemaakt met een langer schilcontact. Tijd dus voor een proeverij daarvan. Niet meteen simpel, want de duur van het schilcontact verschilt: het kan enkele dagen maar ook maanden zijn. Uiteraard levert dat een heel ander type wijn op. Langer schilcontact geeft wit waarin je zelfs tannine vindt, en uiteraard minder fruit. Aanvankelijk was het misschien iets voor nerds, maar door de duur van het contact met de schillen aan te passen aan de druif en de omstandigheden, vind je tegenwoordig steeds betere en interessantere exemplaren. Vorig jaar schreven we al over de mooie resultaten met rebula, en nog steeds zie je voorlopers van deze manier van wijn maken in Slovenië en Italië. We hebben in de proeverij gezocht naar balans; de extreemste exemplaren – droog en fruitloos – voldoen in onze ogen niet aan dat criterium. Voor de liefhebber zit er veel moois tussen."

Wijnen geproefd door Lars Daniël en Ronald de Groot met Magisterglazen van Royale Leerdam.

De volgende Vinoblesse wijnen werden beoordeeld in deze proeverij:

Domaine La Ferme Saint Martin, 2016 Côtes du Rhône Blanc Carlina ****(*)
- rijpe appel, grapefruit, bloemen, noten
- puur, niet te bitter, fijne afdronk

Marco de Bartoli, 2016 Terre Siciliane Grillo Integer Terre Siciliane *****
- sherry, sinasschil, walnoten, zilt, karamel.
- wauw, intens, citrusfruit, schil, zuren, zeer lang

Marco de Bartoli, 2017 Terre Siciliano Zibibbo Integer *****
- prachtig, muskaat, sinasappelbloesem en schil, zilt
- zeer precies, sap, geweldige zuren, noten, lengte, top.

Pierluigi Zampaglione, Don Chisciotte, 2016 Campania Fiano ****(*)
- grapefruit, citrusschil, noten, aards
- puur, strak, goede zuren  en tannine

Gino Pedrotti, 2015 Vigneti delle Dolomiti Chardonnay ****
- kweepeer, citroen, noten en zilt
- zuiver, sappig en breed, milde zuren