Chianti Classico Buondonno in WineLife

Proeverij sangiovese WineLife Zomer 2020

SANGIOVESE, 22 WIJNEN OM URENLANG MEE TE TAFELEN

‘Genietwijnen’, roemde gastproever Adriaan Visser de sangioveses die we voor deze Winelife proefde. Uit de 67 inzendingen selecteerde Magda van der Rijst samen met de Sommelier van Restaurant Tribeca 22 Toscaanse schoonheden, die op elke tafel kunnen schitteren.

Sangiovese groeit zo ongeveer overal in Italië, maar hij blijft de specialiteit van Toscane. Daarom kozen we ervoor om alleen Sangiovese uit wellicht het mooiste gebied van Italie op de WINELIFE-proeftafel te zetten. De keuze blijft dan nog altijd enorm, want er komt veel rode wijn uit Toscane en de meeste bevatten in meer of mindere mate sangiovese. MINSTENS 70 PROCENT We vroegen de verkopers wijnen in te sturen die minimaal 70 procent sangiovese bevatten. Grootse wijnen uit Chianti en Montalcino marcheerden binnen. Classico’s, Riserva’s, Rosso’s en Brunello’s. Ook arriveerden er enkele wijnen uit Maremma, Montepulciano en Scansano. In totaal proefden we 67 wijnen, waarvan we er hier 22 presenteren. Omdat het in dit geval zelden om een vrolijk borrelwijntje gaat, maar veel vaker om imposante gasten waarvoor je wilt koken, waarbij je wilt eten, waarmee je uitgebreid wilt tafelen, nodigden we een wijnspijsspecialist uit met een diepe liefde voor Italiaanse wijn.

AANPAK & CRITERIA

Onze profproever werd wijn-spijstalent Adriaan Visser, sommelier bij tweesterrenrestaurant Tribeca, wijnfreak en in zijn vrije uren ook nog hobbykok. Op een warme maandagochtend stonden er ruim 60 flessen voor ons open. Aan de slag dus. Vanzelfsprekend moest de wijn zuiver zijn om door de eerste ronde te komen. Vervolgens keken we uit naar wijnen met duidelijk Italiaanse trekjes, zoals de afwisseling tussen rijp fruit en frisse zuren. Door een stevige structuur zouden we ons zeker niet laten afschrikken, mits de wijn voldoende fruit en sap bevat om het geheel aangenaam in balans te houden. Omdat vrijwel alle geselecteerde wijnen bedoeld zijn voor bij de maaltijd zochten we voor elke winnaar een passende partner.

Samen met Fontodi 2016 beste Chianti Classico:

Azienda Agricola Casavecchia alla Piazza, Buondonno 2017 ***
Adriaan: ‘Fantastische wijn. Niet gepolijst. Heel puur met intrigerende zuren, wat hem een prettig ruw kantje geeft. Verandert voortdurend in je glas. Lijkt me fijn bij coq au vin, in dit geval bereid met Italiaanse wijn. Een eerlijke wijn om uitgebreid de tijd voor te nemen.’ Meer informatie over deze wijn.

Bron: WineLife zomer 2020, het hele artikel kunt u hier lezen.