Jankara

Jankara

Het verhaal van Renato en Angela

Vanaf 2006 wordt hun droom werkelijkheid en kopen ze een stuk grond aan in Gallura, het vaderland van Renato. Vanaf 2008 starten ze met de aanplant van vermentino. Het landgoed is gelegen tussen de steden van Luras en Sant'Antonio di Gallura in de buurt van een meer genaamd Liscia, op ongeveer 300 meter boven de zeespiegel en op ongeveer 25 minuten van de prestigieuze stranden van de Costa Smeralda. In 2013 wordt hun ideaal, een topklasse wijn maken en de schoonheid & rijkdom van Gallura promoten, ondersteund door vrienden (Angelo and Denise Elia- eigenaren van fameus resto “Casa D’Angelo Restaurants” in Florida) in de vorm van een partnership. Na periodes van hard werken hebben Renato en Angela eindelijk, samen hun partners, Jankarra gecreeerd; een ware expressie van hun liefde voor wijn en het verbazingwekkende oude land genaamd Gallura!

 Ligging

De Jankara wijngaard ligt in de hooglanden van Gallura, in het noordoosten van het eiland Sardinië. Het gebied wordt gekenmerkt door zijn imposante en mooie granieten bergen die een belangrijke rol spelen bij de drainage, maar ook de complexiteit en mineraliteit van de wijn. Binnen de regio van Gallura zijn er verschillende sub zones; Jankara is gelegen in het hart van het prestigieuze "Vena di San Leonardo". 
Binnen deze Saint Leonardo ligt Jankara in een cru gedeelte genaamd "Giannaghe" of in het lokale dialect "Jannaca". Deze ligt weer tegenover een andere historische cru genaamd "Karana". De naam Jankara is hierdoor te herleiden; "Jankara" (JANnaca-KARAna).
Het gebied wordt sterk beïnvloed door een uitstekend microklimaat veroorzaakt door het meer Liscia en het tweede hoogste gebergte op het eiland Limbara. De wijngaarden situeren zich tussen deze bergen en het meer op ongeveer 300 meter met Noordoost hellingen. Dit microklimaat zorgt voor warme dagen en koele nachten gedurende de belangrijkste maanden van het groeiseizoen, in combinatie met de constante wind, die de wijngaarden vrijhouden van schimmels en ziekten, kortom perfecte voorwaarden voor kwaliteitsdruiven.

Reisverslagen

Oktober 2019: Reisverslag Sardinië
Ons herfsttripje gaat naar Sardinië, en wel naar het noorden: San Leonardo in Gallura en Sennori. We beginnen het eiland steeds beter te kennen: Dettori leerde ons dat er meer schapen dan mensen wonen en Renato Spanu (Jankara) dat de belangrijkste exportproducten graniet, kurk en toerisme zijn. Wij gaan natuurlijk voor de wijn, van de rode cannonau en witte vermentino. Lees verder