Altugnac

Jean-Luc Terrier en Christian Collovray

De Limoux (50 km het zuiden van Carcassone) is ongetwijfeld de plek in Frankrijk waar chardonnay en pinot noir zich buiten de Bourgogne het beste thuis voelen. Reden voor twee gelouterde Bourguignons Christian Collovray en Jean-Luc Terrier van Domaine des Deux Roches om er eind jaren 80 al op avontuur te gaan. Ze namen hun eigen plantjes van oude variëteit chardonnay mee, wetend hier in Antugnac zo hoog en kalkrijk een uitgelezen terroir en klimaat voor ‘hun’ chardonnay en pinot noir te vinden. In 2020 veranderde de naam van Domaine d'Antugnac in: Altugnac, de oude naam van het dorp waarin de hoogte (altitude) in doorklinkt.

Terroir

De grond is arm en kalkrijk. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn aanzienlijk door de 450m hoge ligging, hetgeen voor een langzame, geleidelijke rijping van de druiven zorgt. Waar de meeste producenten in de streek zich toeleggen op het maken van mousserende wijnen van mauzac, chenin en chardonnay, besloten zij al snel zich toe te leggen op ‘echte’ (stille) wijnen. Naast eigen knowhow namen ze, zoals aangestipt, hun eigen chardonnayplantjes mee, van een oude, alleen nog in de Mâconnais voorkomende variëteit, die heel fijn een beetje naar muskaat ruikt….

Het werd de handtekening van het domein, waarvan de wijnen of het nu de eenvoudige vin de pays of de houtgerijpte limoux betreft, altijd dat licht exotische, muskaatachtige in geur hebben. Alle wijnen ondergaan hun tweede (malolactische gisting), ook de fijne rosé, waardoor ze aan breedte winnen en het zwavelgebruik beperkt kan blijven. Beheerder van het domein was tot 2014 David Serrodes die inventief en met luisterend oor naar zijn klanten zowel voor de 56 ha (deels herplante) wijngaarden als de vinficatie verantwoordelijk was. Momenteel maakt de getalenteerde wijnboerendochter Mathilde Fort de wijnen.

 

De pers over

Besprekingen inGuide Hachette (***), Le Classement Bettane & Dessauve, Guide Dussert-Gerber, Revue Belge des Vins, Saveurs, Revue du Vin de France, Terre de Vins.
Wijnen werden per glas geserveerd in 2020 gesloten Restaurant de Leest (Vaassen), 3 sterren-wijnen dus....!