Domaine Vincent Dauvissat

Vincent Dauvissat

Opa Robert Dauvissat brengt in 1931 als eerste wijnboer in Chablis zijn eigen wijn op fles. Papa René, een levende (edoch stille…) legende, bezorgt de ouderwets op kleine vaatjes opgevoede chablis wereldfaam.

De familie

Samen met zoon Vincent (1957) breidt hij het domein uit tot een kleine 11 ha. Het zijn archetype van echte chablis die bij het rijpen (3 à 5 jaar verplicht!) naar humus, paddestoelen, verse boter, honing, mineralen gaan geuren en smaken, waarbij de afdronk met het jaar langer lijkt te worden. Met altijd een opwekkende fraîcheur in de finale.

Overzicht van de oogstjaren

De grands crus, twee ware aristocraten, komen van respectievelijk 1.7 ha (Les Clos) en 1 ha (Les Preuses). De meeste aanplant dateert uit begin jaren zestig. Sinds Vincent (1957) begin jaren negentig samen met eega Françoise het wijnroer overnam, hebben de wijnen nog aan diepgang, definitie (van terroir), natuurlijkheid en finesse gewonnen. De oogst '99 (zelf een dagje meegeplukt) was een grote maar een goede en getypeerde. En 2000 is misschien wel een legendarische.... In 2001 lagen de weergoden dwars, regen tijdens de oogst, een zeer strenge druivenselectie was noodzakelijk. Op het veld, niet in de kelder, dan is het al te laat, aldus Vincent, tijdens ons bezoek januari 2003. Stijl 2001 is relatief rijk en open, maar heeft niet de diepgang en het bewaarpotentieel van 2000.
Daarna komt 2002, dat is weer een echt kelderjaar. Kracht, concentratie, fiere zuren en een mooie definitie van de verschillende terroirs typeren de wijnen.
2003 is getypeerd door jaar (zon!) en terroir (concentratie), 2004 lijkt meer op 2000, open, getypeerd en evenwichtig. Rijke wijnen in 2005. In 2006 toegankelijke, bijna iets te mollige wijnen. In 2007 juist weer strak en mineralig, niet voor jonge consumptie. En 2008? Het mineralige van 2007, met vet en rijkdom van 2006. Ook kelderwijnen. 2008 is weer klassiek, maar rijper dan 2007. En 2009? Rijpe, rijke (maar niet té) wijnen à la 1989.
En 2010 is meest complete jaar wat we ooit bij hem hebben geproefd. Bewaarwijnen, maar dat geldt eigenlijk voor alle jaren bij Dauvissat. Helaas zijn alle wijnen bijna altijd overtekend nog voor de verschijning van de Nieuwe Wijngids. Net als andere importeurs uit andere landen, cavistes en een reeks sterrenrestaurants in Frankrijk, krijgen wij elk jaar een bepaalde hoeveelheid flessen, afhankelijk van de totale productie van dat jaar.
Als u belangstelling heeft voor deze wijnen van een volgend oogstjaar, kunnen we u op een reserveringslijst zetten. Maar -zoals dat ook in de Bourgogne zelf gaat- trouwe, jaarlijkse afnemers, zeg maar de abonnees gaan voor...