Over de producent: Anne & Jean-François Ganevat
FANFAN GANEVAT
La route des vins du Jura begint en eindigt in gehucht, nu bedevaartsoord La Combe bij Rotalier, chez Fanfan (Jean-François) Ganevat, door Revue du Vin de France tot vigneron de l’année (wijnboer van het jaar) gekozen. Bij gebrek aan wijn (hij kan elke fles wel zestig keer kwijt), koopt l’enfant terrible du Jura met zus Anne druiven bij biogabbers in Jura, Beaujolais, Bourgogne, Elzas en vinifieert ze zelf, vaak met eigen druiven. Meeste rouges gaan als Vin de France door het leven, maar hij maakt ook een serie gewéldige, 18-30 maanden op houten vaten zonder sulfiet gerijpte, onbehoorlijk mooie witte wijnen als Arbois en Côtes du Jura Blanc. NRC Wijngids 2020: 'Als u nog nooit Ganevat heeft geproefd, zet hem dan nu op uw to-do-, bucket én Sinterklaasverlanglijst.
Wijnstreek: Jura en Savoie

Dé witte wijngebieden anno 2015
Een te lange tijd door Nederlandse importeurs over het hoofd geziene streek tussen de Bourgogne en Zwitserland. Te veel de associatie met de klassieke oxidatief gemaakte vin jaune? Die is inderdaad zo apart, indringend en best kostbaar, dat daar geen omzet mee te halen valt. Vergeten (of niet geweten....) wordt dat er ook prachtige 'gewone' witte wijnen worden gemaakt van chardonnay en/of savagnin (inheemse druivensoort, aan de traminer verwant). En goede, slanke, fruitrijke rode (van pinot noir, poulsard of troussau) , al zijn die moeilijker te vinden. Ook is een nieuwe generatie wijnboeren opgestaan... Daarbij het is een schitterend, gevarieerd (bossen, meren, heuvels, wijngaarden, leuke stadjes) en toeristenluw gebied. Je moet alleen -net als in de Bourgogne- wat geluk met het weer hebben. Na een eerste zoektocht eind jaren negentig, keerden we zomer 2009 terug. Op zoek naar het mooiste van het vele moois.... We proefden bij Octavin (Arbois). Nog onregelmatig gamma, 2005 was eerste oogst van stel lieve ex-musici. Dan bij Labet (Rotalier), gesplitst familiedomein, zoon Julien werkt 'en bio’, papa en zus niet. Stevige, boerse wijnen, elk jaar beter, verfijnder wel. Aardige lui. Bij Pascal Clairet (Arbois) enorme progressie sinds ons bezoek in 1999. Ook bio nu, niet zo duur, ook geen eredivisie. Stephane Tissot (Arbois) wèl top. Rits loepzuivere, biodynamische wijnen. Duur, terecht. Bij Jean-François Ganevat in gehucht La Combe (Rotalier): wauw. Een en al energie, authenticiteit die wijnen, niet zo sophisticated als die van Tissot. Maar dit is spektakel, emotie… Bijna tien jaar later (2018): (bijna) elke weldenkende importeur heeft zo zijn eigen jura’s, (want?) er is vraag naar, en – ook belangrijk- er is nu ook aanbod van kleine, vaak jonge, wijnboeren die begeesterd zijn geraakt door het succes en werkwijze van apostel Ganevat (en van godfather Overnoy of perfectionist Tissot). Investerende Bourguignons kopen grond en domeinen op.
Stiekem lift de hoger gelegen onderbuur Savoie mee: ook hier une nouvelle vague van omdenkende producenten, zoals onze broers Giacchino met frisse, authentieke (natuur)wijnen van ‘eigen’ (berg)druiven als jacquère, roussette en mondeuse. De prijzen zijn er nog vriendelijk. Proberen...!