Meer over deze wijn: Champagne Grand Cru Reserve Blanc de Blancs
9 DGH 2016: ‘Ik ben wel blij met de opwarming van de aarde’, knipoogde Erick De Sousa van Champagnehuis De Sousa ooit eens tijdens de presentatie van een aantal van zijn wijnen in Nederland. Die vreugde is begrijpelijk. Het noordelijk gelegen wijnbouwgebied Champagne wilde nog wel eens voldoende zonuren ontberen om de chardonnay, pinot noir en pinot meunier optimaal te laten rijpen. Maar dat was niet het enige dat bij De Sousa tot tevredenheid leidde. Hij voorzag toen al een trend dat Champagne zich steeds meer van zijn aperitiefimago begint te ontdoen. Vandaar dat hij destijds zijn mousserende wijnen wil laten proeven in restaurant De Nederlanden in Vreeland (*) om aan te tonen dat het ook volwaardige maaltijdbegeleiders zijn. Om een en ander kracht bij te zetten, liet De Sousa uit Zweden toenmalig wereldkampioen-sommelier Andreas Larsson invliegen. Deze voorzag, in samenwerking met de chef-kok en wijnkelner van dienst, drie gerechten van bijpassende Champagnes. Aldus ontpopte de Brut Tradition zich tot dikke maatjes met de tonijntartaar en oester, soja en yoghurt. Zijn Brut Cuvée des Caudalies Grand Cru liet zich evenmin aan de kant duwen door de gekonfijte krokant gebakken kalfshartzwezerik met dragon, parmezaan en biet. En ook deze Brut Réserve Grand Cru voelde zich volledig op zijn gemak bij de boerderijkwartel op pekingwijze. Verrukkelijke, creamy, wat rijkere stijl. Rijp geel fruit, amandelzachtheid en mildfris afdrinkend. Die kwartel bleek er niet doof voor. En ik ook niet.
Champagne Grand Cru Brut Réserve Blanc des Blancs:
‘Champagne van het Jaar’ op concours Proefschrift, in klasse tot €50 alle grote en kleine merken achter zich latend. Van 100% chardonnay: subtiel, elegant, helder. Niet zwaar, wel terroir. Lengte.
Perswijn, december 2014: De Sousa, Grand Cru Réserve 15,5 punt
Fijne mousse, lekker wit fruit, per en perzik, citrus zachte smaak, verleiding.
9 DGH 2017: Verrukkelijke, creamy, wat rijkere stijl. Rijp geel fruit, amandelzachtheid, mildfris en lichtrokerig afdrinkend. Vorig jaar geproefd en hij werd weer ingezonden. Dankbaar in ontvangst genomen, herproefd, notities gemaakt, tot de constatering gekomen dat alles nog steeds bij het oude was en de rest voor de double check eens lekker opgedronken met mevrouw Hamersma.
Over de producent: Champagne Erick de Sousa

Werd in 1998, toen wij zijn champagnes in Nederland introduceerden, 'Het nieuwe idool van de Côte des Blancs’ genoemd in La Revue du Vin de France oftewel: de rijzende ster van de Champagne: Erick de Sousa. Inmiddels werkt Erick geheel biodynamisch, en maakt de volgende generatie zijn opwachting: dochter Charlotte, en straks ook zus Julie en broer Valentin gaan er voor zorgen dat ouders Erick en Michelle te zijner tijd het rustiger aan kunnen gaan doen, in de wetenschap dat het allemaal goed zit...
Wijnstreek: Champagne

Om altijd koud op scherp te hebben staan.
Het gebied en de mensen die het in Frankrijk het best hebben begrepen? Zo lijkt het… Crisis in Frankrijk anno 2005, niet in de Champagne… De enige streek die in 2004 meer en voor meer geld wist te verkopen… Is het dat omdat de haastige hedendaagse consument uit het woud van wijnen gewoon een (vertrouwd) merk kan vinden. In twee opzichten zelfs: champagne zelf is al een (met hand en juridisch verdedigd) soort van merk, de naam van het huis (Moet et Chandon, Bollinger, alle mogelijke Veuve’s… etc) het tweede…. Van een merk worden honderdduizenden flessen gemaakt, die dankzij wijnhuis’ mengkunsten en de jaartalloosheid ook nog eens altijd en overal hetzelfde smaakt. In wezen is er na de oerknal van Dom Pérignon in de 17e eeuw, niet veel veranderd. Natuurlijk is de wetgeving aangescherpt, het gebied en premiers en grands crus afgebakend, de toegestane druiven (chardonnay, pinot noir, pinot meunier) gespecificeerd. Er zijn meer zelf bottelende boeren bijgekomen en er wordt godzijdank meer milieuvriendelijk gewerkt (tot begin jaren negentig zag je in de wijngaarden plastic vuilniszakken rondfladderen afkomstig van Parijse vuilnisstort, hier als kunstmest gebruikt). Sommigen gaan nog (flink) wat stappen verder en werken biologisch of biodynamisch, zoals onze Erick de Sousa in Avize, een 100% grand cru dorp in de Côte des Blancs. Maar ook deze (relatief) kleine producent, wil maar één ding zijn: zijn naam, zijn merk ‘De Sousa’ bekend maken…. Klanten worden bestookt met publiciteit, medailles, recepten van klantzijnde sterrenrestaurants… Leuk maar hoeft niet Erick, de wijnen spreken voor zich… Kenners kennen de Sousa, daar zijn het kenners voor.
Gerelateerde Berichten: (1)
-
Almaar stijgende prijzen, tekort aan glas, karton en… champagne
Elke keer weer blij als er een zending arriveert want vertragingen zijn dezer dagen eerder regel dan uitzondering. Er is een...
Recepten: (4)
-
Parelhoenfilets met champagne
-
Noix de St. Jacques dorées
-
Filets de sole sur le plat
Alternatieven
-
'ideale huischampagne', Hilary Akers in het FD
Champagne Brut Tradition
€ 37,50
-
Stoer, puur, fris, droog, zonder camouflage dosage.
Cava Brut Nature Azimut
€ 11,50