Sluiten
Sluiten

Clos Canereccia

Christian (Titi) Estève

Familiedomein tussen Aléria en Corte, voorheen leverend aan coöperatie, vanaf 2010 door gepassioneerde kleinzoon Titi (Christian) Estève langzaam getransformeerd in biologisch, experimenterend (amfora’s, enten oude druivenrassen, cuvée’s zonder sulfiet), modern wijngoed. Bodem vol galets roulés (rolkeien) van rossig graniet op zanderige klei, waarvandaan sappige, open, alom bejubelde wijnen. Coup de coeur, Revue du Vin de France oogst 2014; ‘Désormais partie de l’élite du vin corse…, rapport qualité-prix remarquable’,  (Bettane & Desseauve 2018).

Opgericht door
Christian Estève begin jaren zeventig, druiven gaan naar coöperatie
Aan het roer
(zoon) Titi Estève sinds 2010, eerste eigen botteling
Bij Vinoblesse sinds
oogst 2016-2017
Soort teelt
biologisch
Aantal hectares
21, 6,5 op domein gevinifieerd, rest gaat naar cooperatie.
Druivenrassen wit
Vermentinu, bianco gentile, genovese
Druivenrassen rood
Niellucciu, syrah, grenache, sciacarellu, cargaghjolu neru, minustellu
Leeftijd stokken
25 jaar

Beste prijs/plezier: Clos Canerrecia

We beginnen met de basis rouge en mooiste blancs. 2017 Corse Blanc ‘Clos Canereccia’: verleidelijke vermentinu. Witte bloemenzee, luxueus, koesterend friszacht. 2016 Blanc Biancu Gentile: herontdekte biancu gentile is de viognier van Corsica, ooit in zwang om rode nielluciu te verzachten. Abrikoos, perzik, crèmezacht, rijk maar fris in finale. 2017 Corse Rouge Cuvée des Pierre, is een leuke instapper (50% niellucciu, 25% syrah, 25% grenache): zwart fruit, maquis, grafiet, monter, fris en zacht.

Uit reisverslag "Wijnweekend Corsica" juli 2018

“Christian ‘Titi’ Estève die we nog nooit ontmoet hebben (wel zijn wijnen thuis geproefd) en als een van de grootste talenten van Corsica wordt gezien, en alom als joviaal en energiek wordt omschreven, lijkt (me) niet in goede doen. Slaperig, prikkelbaar, onderuit gezakt aan de keukentafel, wordt ook voortdurend vanuit de wijngaarden gebeld omdat een van de tractoren kuren heeft. Hij biedt me een chocolatine en espresso aan. En zegt: we gaan eerst de wijngaarden in, dan snap je de wijnen beter. Vlakker hier dan in Patrimonio, makkelijk te mechaniseren, druiven gingen tot een paar jaar geleden naar de coöperatie, deel van de wijngaarden is opnieuw geënt, in de jaren zeventig-tachtig zijn massaal internationale druiven (merlot, syrah, chardonnay) aangeplant, denkend dat daar de toekomst van Corsca zou liggen…. Nu –alles is in omschakeling naar bio– heeft hij juist allerlei oude ‘vergeten’ rassen staan: bianco gentile, cargagholu, genovese, minustellu… . In de kelder naast betaalbare (helaas grotendeels al uitverkochte) goede, modern (maar wel met natuurlijke gisten) gemaakte basiswijnen in drie kleuren ook volop experimenten, noviteiten, een heel gamma aan op kleine (Franse) amfora’s (zonder sulfiet) gemaakte wijnen, vooral de twee witte zijn prachtig. Oenoloog Michel Guagnini proeft ook mee, innemende man, hij adviseert ook (niet) toevallig drie van de vier andere domeinen die ik heb bezocht.”
lees hier het hele verslag

Opgericht door
Christian Estève begin jaren zeventig, druiven gaan naar coöperatie
Aan het roer
(zoon) Titi Estève sinds 2010, eerste eigen botteling
Bij Vinoblesse sinds
oogst 2016-2017
Soort teelt
biologisch
Aantal hectares
21, 6,5 op domein gevinifieerd, rest gaat naar cooperatie.
Druivenrassen wit
Vermentinu, bianco gentile, genovese
Druivenrassen rood
Niellucciu, syrah, grenache, sciacarellu, cargaghjolu neru, minustellu
Leeftijd stokken
25 jaar