Beaujolais
Meest onderschatte gebied van Frankrijk. Jammer voor de wel serieuze producenten, jammer voor de wel goede wijnen. Oorzaak… de associatie met de (inderdaad meesttijds banaal bananige) beaujolais primeur en de weinig inspirerende kwaliteit van de (op papier) betere crus afkomstig van veel handelshuizen en coöperaties. Wie ooit een wijn van bijvoorbeeld Vissoux heeft geproefd, weet wat er wèl mogelijk is….
En beseft dat de gamaydruif (veelal op granietbodem, zoals in de Noordelijke Rhône) hier niet alleen unieke, hoogst getypeerde wijnen met veel fruit en niet te veel alcohol voortbrengt, maar dat deze wijnen ook verdraaid goed én interessant kunnen rijpen. Verstop eens een paar flessen beaujolais traditionnelle, moulin à vent (Vissoux) en drink ze na 4-5 jaar in plaats van de eerste zomer. Beaujolais zijn bovendien altijd en overal inzetbaar. Kazen, vlees(waren), vis, ja zelfs pasta met tomatensaus: geen enkel probleem. Overigens: net als in de Bourgogne is de naam van de producent belangrijker dan die van de appellation. Dus lees uw gidsen en/of vertrouw op uw wijnhandelaar…