Azul y Garanza

Navarra ligt pal boven de Rioja. Hoofdstad: Pamplona. Het is een wijnstreek met een lange geschiedenis, waar, u raadt het al, de Romeinen de eerste stokken plantten. De beste wijnen komen uit Ribera Alta, zeg maar de hoge oever van de Ebro, het mediterrane deel, minder vochtig dan het bergachtige Noorden, minder droog dan het vlakke Zuiden. Veel kalk in de ondergrond, daarboven klei. Er is progressie gemaakt. Veel van de traditionele (snel oxidatieve en hoofdige) garnacha is vervangen door frissere tempranillo en cabernet sauvignon, die zich hier afvraagt wat hij in Bordeaux te zoeken had. Met de nodige subsidies zijn kelders en apparatuur gemoderniseerd.

Oenologen-koppel: Dani Sánchez Nógue en María Barrena

Wij ontdekten de wijnen van Azul y Garanza, van het dan jonge, aanstekelijk enthousiaste (oenologen)koppel Dani Sánchez Nógue en María Barrena in 2004. Zij nemen, met stages in Australië, Bourgogne, Priorat en Zuid-Afrika in de rugzak, in 2000 de wijngaarden (400m hoogte, rond Carcastillo) van Maria’s vader over en kopen voor een habbekrats de (verlaten) bodega van de coöperatie. Ze kiezen voor biologische wijnbouw. Succes laat niet lang op zich wachten. In de Spaanse pers worden ze al snel tot meest veelbelovende bodega uitgeroepen, hun rosado (rosé) tot beste van de streek, de rode wijnen scoren hoger dan menig drie keer zo dure priorat en ribera del duero.

De pers en de gevolgen:

Vanaf de introductie werden de wijnen, zowel de tinto als rosado, later ook de blanco, hier in Nederland overladen met loftuitingen: Proefschrift, Perswijn, Elsevier, HP/De Tijd, AD... Een en ander is collega-wijnkopers toen niet ontgaan... Sinds 2009 zijn de wijnen breder verkrijgbaar omdat Dani en Maria (privé inmiddels geen stel meer) ook met een grote importeur in zee zijn gegaan, Coenecoop van het enorme DGS concern....