De afgelopen jaren naarstig gezocht naar versterking van de rode Loire-brigade, veel goeds geproefd, maar elke keer weer: net niet écht onze smaak. Geduld en zoeken nu beloond met de biodynamische (Biodyvin) wijnen van Manoir de la Tête Rouge in (cru) Puy Notre Dame. Eigenaar (sinds 1995) Guillaume Reynouard maakt op dit 17e-eeuwse domein op de top van dorp Puy Notre-Dame wijnen naar ons hart: oprecht, zonder toevoegingen (behalve iets sulfiet bij bottelen) of fratsen, maar niet in laissez-faire stijl vervallend. Biodiversiteit, respect voor de natuur en authenticiteit van de aldus verkregen wijnen staan bij Guillaume voorop. Bodem van klei met flink veel kalk, wat de wijnen een fijne, vitale verticaliteit geeft, ook nu met de alsmaar warmere zomers.
2021 Saumur Rouge Bagatelle (cabernet franc), loopt over van het fruit (frambozen, aardbeien), heerlijk Loire-fris, minder volumineus dan 2020, energiek, sappig en soepel, geen hout: pretentieloos lekker.... Met daarbij opvallende lengte, eigenlijk met meer diepgang nog dan 2020 en 2019. Klopt: in 2021 alle druiven (ook van duurdere Puy Notre Dame-cuvée's) in deze Bagatelle.
DGH 2021 9 pt, sterwijn (over de 2020): Koel rood fruit, gebrande paprika, donkere bosbesjes uit een roestvrij stalen behuizing. Lachebekkie. En jij ook: als je de prijs ziet.
Rebecca Gibb 84pt oktober 2021: The 2020 Saumur Bagatelle is a ripe, youthful and spicy expression that offers easy drinking and a supple frame of tannins that coat the palate with their chalky texture. A little more than light-bodied, it is soft and savory, featuring Chinese five-spice, pencil lead and red pepper on the medium-length finish.