Riesling Amzelle (Zellenberg) 2018
Marc Tempé

Riesling Amzelle (Zellenberg) 2018

Alsace

Van koele klei/kalk in Zellenberg, terroir à riesling par excellence. Vanaf oogst 2018 is dorpsnaam Zellenberg op etiket verboden, nu is AmZelle de naam. Deze cuvée rijpte twee jaar op oude houten foeders. Subtiel, volslank, droog, prachtzuren geven spannning, wat vuursteen, citroenschilletjes, mooi mineralig in de finale.


Nu bestellen, voordat ie weer op is...


Marc Tempé: Un millefeuille de sensations minérales souligne la tension de ce riesling aussi dense que vif. Des notes de silex, de pierre à fusil et d'humus se mêlent dans un ensemble relevé de zestes de citron. Belle minéralité en fin de bouche.

(over de 2017) 10- DGH 2020: 'Het zal niet als een verrassing komen. Van een producent die inmiddels wereldwijd juichend wordt bejegend. Guide Bessane + Desseauve: ‘producteurs de très haute qualité, ceux qui sont les gloires du vignoble français’. Robert Parker 100 punten. Op de kaart bij vaderlandse driesterrentempels De Librije en De Leest. Maar soms proef je de juiste wijn op het juiste moment. Het is allemaal subjectief uiteraard. Maar zorg dat je snel een van deze flessen te pakken krijgt, want we begrijpen eigenlijk nog steeds niet dat Marc Tempé zijn prijzen niet al lang verdubbeld heeft. Van al zijn wijnen. Hoewel gewurtz zijn specialiteit is, hadden de wijngoden nu deze riesling uitverkoren om te schitteren. My god. Je moet weten, als ik echt in extase raak, verval ik altijd in mijn wijnmoedertaal, en dat is Engels. In mijn opschrijfboekje zie ik verder vooral veel uitroeptekens!!! Een greep uit de verdere krachttermen: 'Piercing passionfruit!'. 'Jasmijnthee' (dat dan weer in het Nederlands). En de meest euforische: 'Chandelier of minerals'. Denk aan dat nummer van Sia, en je komt aardig in de buurt van de smaakervaring: zwaaiend aan de kroonluchter.'

Status: Te bestellen

€ 21,50Voeg toe aan
mijn bestelling
Kenmerken
Code 16518
Aantal flessen per doos 6
Biologisch Certificaat Demeter/Ecocert
Wijntype Wit
Smaaktype Bloemig/kruidig, met fruit
Soort Teelt Biologisch-Dynamisch
Sulfiet Sulfiet laag
Alcohol percentage 12,6 - 14%
Herkomst AOC Vin d'Alsace
Op dronk Nu-2023
Geschikt voor veganisten Ja
Druiven Riesling, stokken 40 jaar oud
Vinificatie op gebruikte houten tonneaux
Terroir kalkhoudende zandsteen, met een toplaag van kalkhoudende klei
Bewaaradvies 6-8 jaar na oogst
Culinaire combinatie schaaldieren, gegrillde vis. Zuurkool, tartes flambées, geitenkaas.
Bijzonderheden Vrijwel droog (voor een riesling): 5 g./l restzoet - 13,5% - 4,03 g/l zuren
Alternatieven