Waterkerssoep

Soepen

Ingrediënten:
Voorbereidingstijd: 25 minuten  

Kooktijd: 5 minuten  
Voor 4 personen:  
1 bos waterkers  
1 el roomboter (of olijfolie)  
1.5 l water  
2 aardappelen  
2 tl zout  
4 slagen aan de petermolen  
1 el crème fraîche (facultatief)  

Recept:
Snijd met een groot mes de stelen van een bos waterkers vlak onder de bladeren af. Was de bladeren drie keer in ruim water en laat ze uitlekken (die zakjes van de natuurwinkel zijn erg handig, al gewassen en klaar voor gebruik).  
Zoek de 20 mooiste bladeren uit, snijd er de overgebleven steelstompjes af en zet ze in een tot de rand met koud water gevuld diep bord weg.  
Zet een grote steelpan op laag vuur en doe er de roomboter in.  
Wacht tot de boter bruist, doe er dan de gewassen en uitgelekte waterkers bij en laat ze al roerend met een houten lepel gedurende 3 minuten slinken.  
Doe er daarna de 1,5 liter water bij. Draai het vuur hoog en wacht tot het water kookt.  
Schil ondertussen de aardappels en snijdt ze in kleine blokjes. Doe het zout en de aardappels in de pan zodra het water kookt. Wacht tot het water opnieuw kookt, temper het vuur tot middelhoog en laat de soep 20 minuten zachtjes doorkoken.  
Draai de soep dan door de groentemolen (fijne gaatjes) of blender, giet ze in de schoongemaakte pan en zet deze op hoog vuur.  
Wacht tot de soep kookt en roer en dan de 20 mooie uitgelekte waterkersbladeren doorheen en geef 4 slagen aan de petermolen. Tel tot 10 en schep de soep dan in de terrine.  
Roer er nog de eetlepel crème fraîche door en dien de soep meteen op.  

Bron:
Michel Olivier: Van keuken tot cuisine

Lekker met:
Lekker met een eenvoudige witte wijn, bijv. de witte Antugnac, de witte Bergerac of Gaillac.