Tajine met aardappels en olijven

Groenten

Ingrediënten:
· 2 plukjes saffraan  
· 1 kg nieuwe aardappels, schoongeboend  
· 2 rode uien, in ringen  
· 2 tl gemalen komijn  
· 2 tl geelwortelpoeder  
· 2 tl kaneelpoeder  
· 2 tl korianderzaad  
· 4 cm verse gemberwortel, fijn geraspt  
· 4 teentjes knoflook, in plakjes  
· 2 el honing  
· olijfolie  
· 2 gekonfijte citroenen, elk in 8 partjes  
· 24 Provençaalse- of Kalamata olijven  
· een bosje koriander, fijngehakt  
· (geroosterde amandelen voor over de schotel?)  
 

Recept:
Laat de saffraandraadjes in 400 ml warm water weken. Halveer de aardappels in de lengte, kook ze tien minuten in gezouten water en giet ze af. Verwarm een scheut olijfolie in een tajine of pan en fruit hierin zachtjes de uien. Voeg na een paar minuten de specerijen, gember, knoflook, een snuf zout en de honing toe. Laat zachtjes vijf minuten bakken. Doe de aardappels erbij, samen met de citroenpartjes en schenk er dan het saffraanwater op. Breng aan de kook, leg een deksel op de pan en laat tien minuten sudderen. Voeg de olijven en koriander toe en laat nog vijf minuten pruttelen. Proef en maak op smaak met zout, peper en eventueel honing.  
 
Over Tajine's:  
Het woord tajine komt van de ondiepe, ronde, stenen pot met het kegelvormige deksel waarin van oudsher stoofpotten worden bereid. Het woord heeft in onze westerse wereld zoveel glamour en prestige gekregen en is in restaurants in Marokko zo misbruikt, dat nu ieder soort smoorpot of stoofschotel zo wordt genoemd. Door langzame bereiding in een stenen tajine boven een komfoor (kanoun) met gloeiende kooltjes die steeds worden aangevuld, wordt de hitte gelijkmatig verspreid, met als resultaat een geconcentreerde saus die sist van het vet. Tjines worden ingedeeld naar het gebruikte vet en de specerijen, al zijn de verschillen aan het vervagen. M’qualli is een met olie breide tajine met saffraan en gember en een gele saus. M’hammer is een tajine met olijfolie of boter en gekruid met komijn en paprika, met een rode saus.  
 
Het is soms handiger om in potten en pannen op een fornuis te koken dan in een tajine op een smeulend vuur. Het resultaat kan net zo lekker zijn, als de bereiding maar langzaam gaat,met een heel klein beetje water at wordt aangevuld als het bijna is verdampt. (bron: Claudia Roden, Duizend-en-een-smaken. De keukens van Marokko, Turkije en Libanon).