Spaghetti alle vongole

Pasta

Ingrediënten:
1 kg verse venusmosselen (vongole)  
of een gedeelte andere zeevruchten, bv Sint-Jacobsschelpen of fasolari  
olijfolie  
3 tenen knoflook  
2 cm rode peper  
200 g rijpe tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes gesneden  
400 g spaghetti  
zout en zwarte peper  
2 el peterselie  
een klein glas witte wijn  

Recept:
Borstel de mosselen schoon, spoel ze een aantal keer in schoon water.  
Ontpit de rode peper. Snijd 'm, evenals 2 tenen knoflook, heel fijn. Laat dit mengsel zachtjes warm worden in de olijfolie.  
Voeg de mosselen toe. Houd het vuur hoog, voeg een glas witte wijn toe. Schud wat met de pan, zodat de mosselen makkelijk open gaan. Zet een vergiet in een schaal, doe hierin de mosselen als ze gaar zijn. Maak het mosselvlees los. Giet het kooknat door een zeef en doe hier het mosselvlees in.  
Verhit olijfolie op laag vuur in een pan, voeg de tomaten en het kookvocht van de schelpen toe, kook dit alles 20 minuten. Kook spaghetti al dente en giet hem af. Meng de mosselen met peper en peterselie door de tomatensaus. Meng de spaghetti hier doorheen.  
 
Je kunt de mosselen tot een dag van te voren voorbereiden. Als je ze ‘gepeld’ in hun kookvocht bewaard blijven ze zacht en smaakvol.  

Lekker met:
De Soave Superiore is een echte allemansvriend en voelt zich bij zo’n Italiaanse pasta meteen op zijn gemak. Hij is droog, fris en een tikje kruidig, het frisse van de wijn combineert goed met het ziltige van het gerecht.  
Ik had bij de VEN Fasolari gevonden. Een schelpje dat uit de zee bij Napels komt. De smaak is zeer fijn en aromatisch, het vlees is wat (te) stevig. Door de fijnheid, dacht ik aan een Puligny-Montrachet. Zo’n witte bourgogne is op zijn Frans nuffig, en doet het niet voor een mossel bv. Maar het Napoletaanse schelpje benaderde de finesse van de Puligny. Voeg wat coquilles saint-jacques toe en drink er een Condrieu bij.