Salade van artisjokken uit de oven en tuinbonen

Salades

Ingrediënten:
4 citroenen  
2 grote artisjokken  
2 laurierblaadjes  
2 takjes tijm  
2 tenen knoflook, in dunne plakjes  
1 el roze peperkorrels  
125 ml witte wijn  
60 ml olijfolie  
250 gedopte tuinbonen  
250 g gedopte doperwten  
1 bos bladpeterselie, grof gesneden  
Zout en zwarte peper  
 
Recept:
Verhit de oven tot 200 C. Pers de citroenen uit en gooi de lege schillen op 2 na weg.  
Snijd een groot deel van de stelen van de artisjokken af en trek met de hand de harde buitenste bladeren eraf. Snijd zodra u bij de zachtere bladeren komt met een scherp kartelmes 1-2 cm van de bovenkant van de artisjokken af. Snijd de artisjokken over de lengte doormidden zodat u bij het hart kunt; schraap met een aardappelmesje het hooi eraf. Bestrijk het hart onmiddellijk met wat citroensap om verkleuren te voorkomen. Snijd elke halve artisjok in 5 mm dikke plakken. Leg ze in koud water en roer de helft van het overgebleven citroensap erdoor.  
 
Laat de plakken artisjok uitlekken en spreid ze uit in een braadslee. Voeg het overgebleven citroensap en de 2 halve schillen toe, plus de overige ingrediënten behalve tuinbonen, doperwten en peterselie. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet hem 454-60 minuten in de oven tot de artisjokken gaar zijn. Haal ze uit de oven, haal de folie eraf en laat de artisjokken koud worden.  
 
Vul een grote pan royaal met koud water en breng het aan de kook. Blancheer de tuinbonen en doperwten 2 minuten, giet ze af in een vergiet en spoel ze koud onder de koude kraan. Laat ze in het vergiet uitlekken. U kunt de tuinbonen als ze groot zijn dubbel doppen; druk simpelweg de bonen met de vingers uit de groene vliezen.  
 
Haal de citroenschillen uit de artisjokken. Meng de artisjokken met de tuinbonen, doperwten en peterselie en meng de plakjes citroen erdoor. Proef of er zout en peper bij moet, bestrooi met peperkorrels en dien de groente op.

Bron:
Ottolenghi Het Kookboek