Salade Niçoise
Salades
Ingrediënten:
Recept voor 8 personen
voor de vinaigrette:
3 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden
6 cl goede rode wijnazijn
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
12½ cl extra fijne olijfolie
voor de salade:
500 g nieuwe aardappelen
500 g sperziebonen, schoongemaakt
1 blikje ansjovisfilets (60 gram)
6 sjalotten of kleine witte uien
1 rode paprika, ontdaan van de zaadjes
4 hardgekookte eieren
5 middelgrote tomaten
1 blikje tonijn (195 g)
een flinke hoeveelheid sla, bijvoorbeeld Romeinse of krulandijvie, goed gewassen en gedroogd
Handje goede zwarte olijven uit de olie
handvol verse kruiden, bij voorkeur peterselie, kervel, dragon, rozemarijn, alles fijn gesneden
Recept:
Doe voor de vinaigrette de knoflook, azijn, zout en peper bij elkaar in een kom en klop dit goed door elkaar. Doe er dan de olie bij en blijf kloppen tot er een gelijkmatige emulsie ontstaat.
Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn. Ze mogen niet uit elkaar vallen. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Blancheer nu de bonen en spoel ze daarna meteen af onder koud water om het kookproces te stoppen. Laat de bonen uitlekken en zet ze weg om goed af te koelen. Spoel de ansjovis af en leg ze enige minuten in water. Laat daarna goed uitlekken en maak ze voorzichtig droog met een stukje keukenpapier.
Snijd de aardappelen, de uien, de paprika en de gepelde eieren in dunne plakjes.
Snijd de bonen klein en de tomaten in wigvormige parten. Maak de tonijn los met een vork.
Leg de ingrediënten op de grote ondiepe schaal op de volgende manier. Eerst de sla, daarover de bonen, de sjalotten, de paprika, de tomaten, de aardappelen, de tonijn, de olijven, de eieren, de ansjovis en de kruiden. Als de schaal op tafel staat besprenkelt u de salade met de vinaigrette. Voorzichtig maar grondig omscheppen.
Bron:
Frankrijk