Pasta met witte bonenpuree
Pasta
Ingrediënten:
400 g paddestoelen (shi-take, kastanjechampignons)
250 g orecchiette (klein soort rode pasta uit Puglia (oortjes),
conchiglie gaan ook)
10 kerstomaatjes, door de helft gesneden
mespunt gedroogde rode peper of een halve verse
1 teentje knoflook, geschild, gehakt
1 theelepel grof zout
gehakte peterselie
voor de witte bonensaus:
150 g droge witte bonen
2 teentjes knoflook
2 blaadjes laurier
zout
Recept:
Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in vrij dikke plakken. Zet in een pannetje met dikke bodem op laag vuur de knoflook en de rode peper aan in wat olijfolie. Let op: gedroogde peper verbrandt vrij snel. Laat 5 minuutjes bakken en doe er dan de kerstomaatjes bij. Door het vocht van de tomaten kan je het vuur weer wat hoger draaien, doe er de champignons bij. Zet even aan op hoog vuur en laat daarna 15 minuten bakken op laag vuur, zodat het vocht van de champignons vrijkomt en zich met de kruiden bindt. Voeg op het laatst de gehakte peterselie toe.
Witte bonensaus: bereid de witte bonen zoals op de verpakking staat of kook ze een uur op zacht vuur met het laurierblad en een teentje knoflook. Pureer ze en voeg iets zout toe. Ik gebruikte kant en klare witte bonen uit een glazen pot. Deze zijn natuurlijk al gaar. Om de smaak van het laurierblad toe te voegen heb ik twee blaadjes gekneusd en er samen met een stukje bouillonblok een bouillon van gemaakt. Even laten staan. Dan de bonen pureren en dit vocht er bij doen, zodat je een dikke smeuige puree krijgt. Ik deed er een verse teen knoflook bij, dit was iets te pittig. Misschien de volgende keer een hele teen met de champignons meebakken en als hij gaar is bij de bonenpuree doen, of slechts een klein stukje verse gebruiken. De smaak was wel erg lekker! Houd de saus 'au bain marie' warm.
Kook de pasta.
Schep een beetje saus op het bord, schepje pasta erover, daarover het paddestoelenmengsel: Buon appetito!