Kokos-Quinoa-salade met gekarameliseerde groente en granaatappelpitjes

Salades

Een feestelijke maaltijdsalade voor vrienden en feestjes. Past zomer en winter. En deze salade smaakt ook heerlijk bij een zomerse lunch.

Ingrediënten:
Voor 6 personen  
Bereidingstijd: 20 minuten  
 
Voor de gekarameliseerde bloemkool:  
1 kleine bloemkool  
4 el sesamolie  
1 teentje knoflook  
 
Voor de salade  
250 g quinoa  
400 ml kokosmelk (blik)  
4 el pijnboompitten  
1 bosuitje  
flinke hand verse basilicum  
2 takjes verse munt  
1 bakje granaatappelpitjes uit de koeling of 1 granaatappel  
 
Voor de dressing  
3 el gearomatiseerde wok olie  
2 el lichte sojasaus of tamari  
sap van een halve citroen  
1-2 el rijst- of witte balsamicoazijn  
 
Om te serveren:  
1 struik paksoi

Recept:
Verwarm de oven voor op 210 C  
Gekarameliseerde bloemkool: verwijder de buitenste bladeren en de nerf van de bloemkool, snijd hem in dikke plakken en verdeel met je handen in kleine roosjes. Verdeel ze over de bodem van een braadslede. Klop in een kommetje de sesamolie en het teentje knoflook uit de knijper en sprenkel over de bloemkool. Strooi er een beetje zout en een draai peper over. Schuif boven in de oven en ga verder met de salade. De bloemkool moet 15-20 minuten roosteren.  
 
Salade: rooster de quinoa in een droge koekenpan gedurende 2 minuten. Doe ze over in een pan, voeg de kokosmelk en 100 milliliter water toe en kook de quinoa in 10 minuten gaar.  
 
Rooster in de koekenpan de pijnboompitten goudbruin. Snijd het bosuitje in dunne ringetjes, snijd het basilicum en de munt fijn en de paksoi in de breedte in zo dun mogelijke reepjes. Verspreid de helft van de paksoi over een grote ronde serveerschaal (besprenkel licht met wat gearomatiseerde wok-olie) en schep de andere helft van de paksoi door de nog warme quinoa, samen met de bosui, de dressing en de vers kruiden en schep goed door. Proef de salade nog even: in de zomer mag deze salade best wat meer citroen of azijn hebben.  
 
Leg een mooie hoop quinoa in het midden van de paksoi op de schaal. Snijd de granaatappel doormidden en klop met de bolle kant van een pollepel de granaatpitten eruit. Strooi granaatappelpitjes en pijnboompitten over de quinoa. Verdeel ook de iets goud geroosterde bloemkool erover en serveer of dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast (kan tot een dag van tevoren). 

Bron:
De Snelle vegetariër  
Verrukkelijke recepten in een handomdraai  
Jacinta Bokma  
ISBN 978 90 452 00507

Lekker met:
Ook hier moet de ideale combinatie nog gevonden worden (21-4-2014). De kokosmelk maakt de salade wel rijk, zal ook iets met de wijn doen. Misschien een wat rijkere witte wijn, zoals de Pieve Vecchia? Of de Touraine Elegante? De Grau? de Gruner?