Geroosterde groenten met salsa verde
Groenten
Ingrediënten:
Voor 4 personen
3 courgettes, in lengte gesneden
1 grote venkelknol, in stukken gesneden
450 g butternut pompoen, schoongemaakt en in stukken gesneden
12 sjalotjes
2 rode pepers, zonder zaadjes en in de lengte gesneden
4 trostomaten, zonder zaadjes en gehalveerd
3 el olijfolie
2 knoflooktenen , gekneusd
1 tl balsamico azijn
zout en vers gemalen zwarte peper
Voor de salsa verde;
3 tl vers gehakte mint
6 tl vers gehakte platte peterselie
1 tl Dijon mosterd
sap van een 1/2 citroen
2 tl olijfolie
Voor de rijst:
1 el olijfolie
75g vermicelli, gebroken
225g zilvervlies rijst
900ml groentebouillon
Recept:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Voor het maken van de salsa verde, plaats alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in een foodcompressor of blender.
U kunt hiervoor ook een vijzel gebruiken. Mix het tot een grove pasta. Voeg vervolgens de olie beetje bij beetje toe totdat het mengsel een gladde purée wordt.
Om de groenten te roosteren, roer de groenten om in olijfolie, knoflook en balsamicoazijn.
Laat dit staan voor 10 minuten om de smaken in te laten trekken.
Plaats de groenten- houd de tomaten en de pompoen apart - op een bakplaat, overgiet met de helft van de olijfolie en azijn mengsel en breng op smaak.
Rooster de groenten voor 25 minuten. Haal vervolgens de bakplaat uit de oven.
Keer de groenten om en besprenkel met de rest van de olijfolie en azijn mengsel.
Voeg nu de tomaten en de pompoen toe en bak 20 - 25 minuten verder totdat alle groenten gaar zijn en licht bruin gekleurd.
Bereid ondertussen de rijst. Verhit de olijfolie in een sauspan met dikke bodem.
Voeg de vermicelli toe en bak voor ongeveer 3 minuten. Breng op smaak.
Voeg de rijst toe bij de vermicelli en bak 1 minuut mee.
Doe vervolgens de bouillon erbij en doe een deksel op de pan. Kook dit voor 12 minuten totdat al het vocht is geabsorbeerd en de rijst gaar. Roer de rijst om en laat staan voor 10 minuten.
Serveer de warme rijst met de geroosterde groenten en salsa verde.