Crottin de Chavignol

Kaas

De Crottin de Chavignol is een Franse kaas, een van de vele Franse geitenkazen uit de vallei van de Loire. Het gebied waar de kaas vandaan komt ligt met name in het departement Cher plus kleine stukjes van de departementen Loiret en Nievre. Het is een klein kaasje, met een lichte, ivoorkleurige kaasmassa. De korst is natuurlijk, met wat schimmel aan de buitenkant. Naarmate de kaas rijpt wordt de schimmel donkerder, met een blauwe tint.

De Crottin de Chavignol, in oplopende graad van rijping:

  • Mi-sec : een zachte en frisse geitenkaas
  • Gerijpt (Plus âgé): een licht witte of blauwe schimmel verschijnt, een iets fijnere smaak
  • Bleu: een vollere smaak, volgens kenners de smaak van hout en champignons
  • Sec: de kaas krijgt de aroma’s van noten.
  • Repassé: speciale, in aardewerken potten geconserveerde kaasjes met een zeer geprononceerde smaak

Recept:
Speciaal voor bij een Gewurztraminer: geitenkaas met wat honing gegarneerd met rozenblaadjes…..