Coq au Vin
Wild & gevogelte
Ingrediënten:
Voor 6 personen
Voorbereiden: 40 minuten + evt. 1 nacht marineren
Bereiden: 50 minuten
1 kip van ongeveer 1 kg, in 12 stukken
5 dl rode wijn (pinot noir)
1 el olijfolie
150 g dobbelsteentjes spek
12 kleine sjalotjes, gepeld
200 g kleine champignons
1 teentje knoflook, fijngehakt
3 el bloem
3 dl kippenbouillon
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
zout en versgemalen zwarte peper
bosje platte peterselie, fijngehakt
Recept:
Snijd overtollig van de kip. Marineer voor een rijke smaak, de stukken kip een nacht in de wijn.
Giet de volgende dag de marinade af (bewaar hem). Dep de kip droog.
Verwarm de oven voor op 18 gr.C.
Doe de olijfolie in een grote oven bestendige braadpan en bak daarin de spekjes 3 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de hele sjalotjes toe en fruit alles circa 6 minuten tot de sjalotjes bruin gekleurd zijn.
Voeg de champignons en knoflook toe en fruit het geheel nog twee minuten, onder goed roeren.
Neem de ingrediënten uit de pan en houd ze apart.
Doe de stukken kip in de pan en bak ze tot ze goudbruin en dichtgeschroeid zijn- doe dit in porties om een mooie gelijkmatige kleur te krijgen. Houd de aangebraden kip apart.
Draai het vuur laag. Roer de bloem door het braadvet in de pan, tot de bloem door al het vet is opgenomen.
Voeg scheutje voor scheutje de rode wijn (marinade) en de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook.
Doe de kip, groente en spekjes terug in de pan. Voeg laurier, tijm, peper en zout toe.
Doe het deksel op de pan en laat 35 minuten sudderen.
Voeg vlak voor het serveren de gehakte peterselie toe.
Bron:
Kookboek 'De Franse Keuken'