Artisjokkenragout met Basilicum

Groenten

Ingrediënten:
Voor 4-6 personen:  
 
2,5 dl droge witte wijn  
flinke handvol verse bladpeterselie, alleen de blaadjes  
8 dikke, verse tenen knoflook, gepeld en gehalveerd  
zeezout naar smaak  
2 rijpe, stevige tomaten, gepeld, van zaadjes ontdaan en gehakt.  
1 ¼ dl extra vierge olijfolie  
8 artisjokken (kleine violettes).  
1 citroen  
4 el, verse, julienne gesneden basilicumblaadjes  

Recept:
Zet een grote kom koud water klaar. Halveer de citroen, pers hem uit en doe de helften en het sap in het water. Breek de stengel van de artisjokken af. Buig de stugge buitenste groene blaadjes een voor een naar buiten tot ze als vanzelf aan de voet afbreken. Snijd de binnenste bleke blaadjes tot net onder de groene topjes af. Snijd eventuele donkere plekken van de bodem weg. Halveer de artisjokken in de lengte. Schraap er het hooi uit. Leg de helften met de snijkant naar beneden op een schoon werkvlak en snijd ze elk in 8 plakken. Leg die in het citroenwater.  
Laat in een grote pan op een hoge vlam de wijn koken tot alle alcohol verdampt is (ongeveer 8 minuten).  
Laat de plakken artisjok uitlekken. Hak peterselie, knoflook en zout. Doe dit mengsel met de tomaten, olie en wijn in een pan. Voeg de uitgelekte artisjokken toe, leg het deksel op de pan en breng alles tot net aan de kook.  
Laat 30-45 minuten heel zacht trekken tot de artisjokken gaar zijn. De ragout mag niet droog zijn, de artisjokken moeten in een geurige saus baden. Voeg de basilicum toe. Proef of de smaak goed is.  
Schep de ragout in voorverwarmde soepkommen en geef er knapperig brood bij om in de saus te dopen. (Of hussel de ragout door 250 g gare linguine. Er is geen kaas bij nodig).